A fost semnalat un incident grav lângă deponeul de la Bârcea Mare, însă, analizele apelor, inclusiv a pânzei freatice nu par să indice vreo poluare. Apele Române spun că așteaptă ultimele rezultate și că probele au fost prelevate din două bălți și din foraje. Asta, pentru că prima baltă a fost astupată cu pământ.
La începutul lunii august, a fost semnalat un incident care ar fi putut fi catalogat drept poluare cu levigat. Au existat și imagini cu un lac de levigat, însă, pe timpul nopții, acesta a fost astupat cu pământ. Așa că Apele Române au mai putut face analiza din ce au mai găsit dimineața la fața locului. „Am prelevat probe din balta a doua și a treia, pentru că prima baltă era deja acoperită. De asemenea, colegii de la laboratorul de analize a apelor de la SGA, au prelevat probe și din forajele de observați pe care CMID și le-au făcut atunci când au consolidat deponeul. Analizele au arătat că apa este curată, chiar mai curată decât cea pe care am luat atunci când au dat drumul la acele foraje de observație. Sunt forajele lor pe care le au pentru a preleva probe din care să reiasă dacă poluează pânza freatică. Din analizele noastre, apa este în parametri normali”, a precizat Aurica Lăsconi, șef Sistemul Hidrotehnic Ape Mureș
Cei de la Apele Române spun că mai trebuie să vină și analizele care indică prezența unor metale grele în stratul de pământ, pânza freatică și bolțile cu levigat care au fost identificate în apropierea deponeului ecologic. „Sunt făcute la laboratorul de la Administrația Bazinală de Târgu Mureș și care durează aproximativ o lună. Deci, probabil, săptămâna aceasta, ori cel mai târziu, săptămâna viitoare, putem trage concluziile finale”, a conchis Aurica Lăsconi.
Diana Mitrache