O asociație renovează două școli din mediul rural

D ouă școli din mediul rural din județul Hunedoara au atras atenția celor de la Book-Land. La toamnă, copiii vor reveni în bănci noi, moderne și prietenoase. Îi așteaptă personaje din desene animate într-un spațiu luminos, curat, modern și primitor.
”În 20 ianuarie 2021 scriam acestor Oameni minunați care ne-au contactat, așa cum au contactat, presupun, toate inspectoratele școlare din țară. (…) Lucrez de 17 ani în Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, timp în care am avut ocazia să cunosc problemele cu care se confruntă fiecare școală din județ. Știu cum arată fiecare cancelariile, sălile de clasă, toaletele, sălile de sport, curțile, unde își parchează microbuzele școlare… și mai ales știu care este relația reprezentanților comunității locale cu instituția de învățământ. Județul nostru este unul dintre cele mai urbanizate din țară (7 municipii și 7 orașe), dar și cu un rural (55 de comune) suprapus unui relief accidentat, montan, cu gospodării risipite și provocări speciale pentru asigurarea accesului la educație. (…) Am diseminat informația de pe site-ul https://book-land.ro/ tuturor directorilor din mediul rural, tocmai în ideea de a vă oferi un criteriu în plus pentru selecție. Sper ca directorii noștri să urmeze indicațiile de pe pagina oficială”, arată Marta Mate, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Hunedoara, care alături de inspectorul școlar general, Ilie Pârvan, au întocmit și o listă scurtă de 10 școli.
Din cele 20 de școli selectate două sunt din județul Hunedoara, fiind vorba de Școala Gimnazială Rapoltu Mare și Școala Gimnazială Orăștioara de Sus. ”Avandu-l ca model pe reformatorul invatamantului romanesc, Spiru Haret – vizionarul care a construit 2,500 scoli in 10 ani si care si-a dovedit respectul fata de locuitorii din mediul rural facandu-le educatia accesibila –, fara sa dispuna de vreo linie de finantare, doar coalizand in aceasta initiativa altruista zeci de companii, Asociatia BookLand si-a asumat renovarea cat mai multor scoli din mediul rural. De ce? Fiindca rezultatele scolare ale copiilor nostri sunt in scadere si din cauza situatiei deplorabile in care se afla institutiile de invatamant”, arată pe site-ul asociației.

Monika BACIU

Advertisements