Numãrul cazurilor de gripã înregistrate în acest sezon este în scãdere fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Ministerul Sãnãtãtii a solicitat directiilor de sãnãtate publicã sã intensifice activitatea de vaccinare antigripalã a persoanelor cu risc crescut de îmbolnãvire.
“Fac apel la medicii de familie sã continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sãnãtãtii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnã cã mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sãnãtãtii.
În sãptãmâna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 80 de cazuri de gripã, fatã de cele 306 cazuri înregistrate în aceeasi perioadã a anului trecut.
Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sãnãtãtii a achizitionat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu fatã de anul 2016, astfel încât sã asigure vaccinarea unui numãr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. La sfârsitul anului trecut, Ministerul Sãnãtãtii a repartizat pentru Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara un numãr de 2013 doze de vaccin dTPa (vaccin diftero-tetano pertussis acelular) pentru vaccinarea copiilor de 14 ani. În zilele cu temperaturi scãzute, Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara recomandã populatiei sã evite deplasãrile în spatii deschisesi expunerea prelungitã la frig; sã respecte regulile de igienã pentru evitarea îmbolnãvirilor prin viroze respiratorii; sã consume alimente bogate în proteine, fructe si legume; sã nu se renunte la miscare, activitate fizicã; sã se respecte regimul de odihnã; sã se evite consumul bãuturilor alcoolice.  În cazul în care este necesarã deplasarea în spatii deschise, este recomandatã folosirea mijloacelor de protectie adecvate- îmbrãcãminte care sã ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele sã fie îmbrãcate în staturi, de preferinta din fibre naturale),  cãciuli, mânusi dar si încãltãminte cãlduroasã cu tãlpi antiderapante pentru a preveni alunecarea si aparitia unor entorse/fracturi. Trebuie evitatã expunerea prelungitã a mâinilor si picioarelor la temperaturi scãzute pentru a se feri de degerãturi care apar cu precãdere la nivelul extremitãtilor.
Monika BACIU