Zeci de milioane de euro sunt necesare pentru modernizarea celor douã unitãti miniere care vor functiona si dupã anul 2018. Livezeniul si Vulcanul au nevoie de investitii majore pentru a deveni viabile. Conducerea administrativã a Complexului Energetic Hunedoara încã mai nutreste sperante cã va primi, de undeva, de la Divinitate poate, banii necesari pentru retehnologizare.
Sarcinã precisã: plan de dezvoltare
Complexul Energetic Hunedoara este blocat în datorii. Societatea energeticã nu mai prezintã credibilitate si nici sigurantã în fata creditorilor pentru a obtine împrumuturi în vederea retehnologizãrii. Cele douã unitãti miniere care sunt considerate viabile, Vulcan si Livezeni, au nevoie de investitii.
“Una din probleme a fost grija sindicatelor vizavi de capacitãti. Noi am identificat aceastã problemã încã din momentul în care am vãzut cã rãmânem cu douã unitãti miniere la nivel de Valea Jiului si foarte multe întrebãri au venit privind potentialul celor douã de a satisface nevoia de cãrbune. Perimetrele miniere au avut capacitate de productie, cu mii de tone, perimetrele permit dezvoltarea de capacitãti si rezerva geologicã aferentã ca mineritul sã meargã multi ani într-o exploatare intensivã, într-o exploatare care sã scadã costurile specifice prin crestere de productivitate astfel încât si costul cu tona extrasã sã ducã pânã la capãt functionarea termocentralei pe piatã”, a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Conducerea executivã are ca sarcinã întocmirea unui plan de dezvoltare pentru cele douã unitãti miniere ce rãmân în functie dupã anul 2018, astfel încât sã preia capacitãtile de productie pierdute în urma închiderii.
“De câteva luni am analizat situatia de la cele douã mine. Am dispus azi (n.r 18 octombrie) în CÃ prezentarea planului de dezvoltare pe fiecare minã, atât la Livezeni, cât si Vulcan, astfel încât capacitãtile de productie ce o sã le pierdem la finele anului 2018 sã fie preluate de cãtre celelalte douã mine. Dacã nu vom fi în stare sã preluãm aceste capacitãti, va fi o mare problemã, motiv pentru care ne-am mobilizat ca, într-un an de zile, sã rezolvãm aceastã problemã. Altfel se pune problemã ce facem cu necesarul de cãrbune. Am transmis sarcinã conducerii executive sã ia în serios aceastã problemã, astfel încât la finele anului 2018 parte din capacitãtile de productie pierdute la nivel de CEH sã fie compensate în cele douã mine care rãmân viabile”, a mai spus sursa citatã.
Producãtorii de utilaje miniere, îngropati de societãtile de profil
Producãtorii de utilaje miniere din tarã au fost îngropati de societãtile miniere. Închiderea minelor, dar si neachitarea la timp a mãrfurilor au pus lacãtul pe atelierele producãtoare de echipament minier. Acum, dacã este nevoie de astfel de utilaje trebuie adus din import.
“Constatãm cã nu mai sunt unitãti economice producãtoare de utilaj minier în aceastã tarã. Începând cu închiderea mare a mineritului în anul 2007, multe uzine de productie privind echipamentele miniere s-au reprofilat, si-au pierdut obiectul de activitate si suntem nevoiti sã luãm din Ucraina, Bulgaria. Este nefiresc. Am propus sã si plãtim ce luãm pentru cã poate si noi contribuim la stingerea activitãtii lor prin neplatã. Trebuie sã gãsim un partener care sã producã, dar si noi sã fim loiali, dar si sã plãtim”, a mai spus Purcaru.
Au fost însã firme care au ridicat imperii din afacerile cu societãtile miniere.
Blocati în credite, dar încã sperã la leasing
Singura solutie pentru viabilizarea celor douã unitãti miniere care rãmân în functie este investitia. Numai cã nicio bancã nu mai oferã credite Complexului Energetic Hunedoara. conducerea administrativã rãmâne cu speranta.
“Trebuie neapãrat sã gãsim instrumentele financiare care sã permitã investitiile în cele douã mine, astfel încât sã le dezvoltãm cã altã sansã nu avem. Acel program era cu 67 de milioane de euro, era un program de investitii pe patru mine. Am constatat cã nu era însotit de studii de fezabilitate care sã certifice fezabilitatea lor, între timp s-a schimbat strategia, douã din unitãtile miniere au fost promovate la închidere ceea ce schimbã planul de investitii si din acest punct de vedere am reluat aceastã problemã pe program de investitii si e nevoie de cel putin un complex mecanizat la mina Livezeni, o combinã de înaintare, o statie de degazare la mina Livezeni. Sunt milioane de euro. Trebuie sã gãsim ori leasing, ori sursã de finantare cã altã sursã nu avem”, a mai precizat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al CEH. În urmã cu câtiva ani, chinezii erau asteptati în Valea Jiului. acestia trebuiau sã retehnologizeze unitãtile miniere. Proiectul s-a blocat.
Fonduri proprii
În urmã cu douã sãptãmâni, un rãspuns al Complexului Energetic Hunedoara arãta care ar fi investitiile necesare pentru viabilizarea celor douã unitãti miniere, dar si sursa de finantare. “Pentru cresterea productiei în cadrul Directiei Miniere a S. CEH se vor pune în functie douã noi capacitãti de productie la EM Livezeni si anume abataj mecanizat panou 5, strat 13, bloc VII cât si a abatajului panoul 2 FS, strat 13, bloc IX. La EM Vulcan se vor executa lucrãri miniere de pregãtire a unei noi capacitãti de productie si anume abatajul cu banc subminat nr. 4E/3/VI 310. În perioada urmãtoare, activitatea de productie se va desfãsura si în zilele nelucrãtoare, respectiv sâmbãta si duminica”, mai aratã rãspunsul. Douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt considerate viabile. Adevãrul este cã fãrã investitii nici acestea nu vor mai putea supravietui. Pentru minele Vulcan si Lupeni se are în vedere achizitionarea unor materiale si utilaje.
“La sucursalele EM Livezeni si EM Vulcan, pentru activitatea desfãsuratã în subteran, se are în vedere realizarea de investitii. Investitiile constau în dotãrile celor douã sucursale cu utilaje astfel: Sucursala EM Livezeni: transportoare cu raclete TR5, forezã de cercetare geologicã, statie centralã de degazare în sistem containerizat. Sucursala EM Vulcan: transportoare cu raclete TR3. investitiile mentionate anterior, pentru sucursalele EM Livezeni si EM Vulcan, se vor realiza din fondurile proprii ale Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA, care sunt cuprinse în Programul Anual de Investitii 2017 si aprobate prin HCA nr. 17/26.05.2017”, mai aratã rãspunsul CEH. Lipsa investitiilor îsi spune cuvântul. Minerii plãtesc cu propria viatã. Ultimul exemplu este cel al celor doi mineri de la Lupeni care sãptãmâna trecutã si-au pierdut viata în urma unui accident de muncã.
Monika BACIU