Desi sunt constienti cã nu au cele necesare în fiecare spital si spun cã unitatea tuturor administratiilor Vãii Jiului îi va duce la progres, când vine vorba sã aplice în practicã, primarii din Valea Jiului nu mai vor unitate. Asta s-a întâmplat si cu ideea lansatã la vizita premierului Ciolos la Petrosani, când acesta i-a îndrumat sã gândeascã dezvoltarea Vãii Jiului în mod unitar.
Dacian Ciolos chiar le-a cerut primarilor sã facã o datã front comun. „Sã gândim integrat, pe toatã Valea Jiului, si nevoia de infrastructurã si cea de parcuri industriale si nevoia de infrastruicturi pentru servicii cum ar fi spitale, deci unitate în domeniul sãnãtãtii. A fost chiar o propunere interesantã aici. Unul dintre primarii municipiilor a spus cã de ce nu am avea acelasi management pentru toate spitalele de pe Valea Jiului si sã gândim în mod integrat si sã investim pe sectii, în functie de potential ”, a spus la Petrosani Dacian Ciolos, premierul României.
Propunerea a venit de la Gheorghe Ile din Vulcan si acesta recunoaste cum a gândit întreg sistemul, pentru cã lucrurile nu sunt facile pentru fiecare unitate în parte.
„Am propus ca în Valea Jiului sã fie o singurã administratie, ca la Bucuresti. Localitãtile sã fie sectoare în cadrul aceleiasi administratii unice. Cum avem si Apa Serv, dorim sã facem transportul tot pe întreaga zonã, termoficarea si am dori si o conducere unicã pentru toate spitalele, asa încât în fiecare localitate sã fie dezvoltate sectiile care sunt mai bine dotate din punct de vedere tehnic, si cu medici specialisti, pe care nu îi avem în fiecare localitate, cã medicii sunt deja o raritate în România”, ne explicã Gheorghe Ile, primar al municipiului Vulcan.
La Lupeni, însã, acolo unde existã un spital municipal, primarul nu mai este de acord si chiar sustine cã se va opune vehement unificãrii. „Eu nu stiu cine a cerut asta. Poate nu îmi amintesc, dar nu voi fi niciodatã de acord cu o singurã administrare a spitalelor pentru cã nu are sens. Avem mai multe municipii si mai multe orase si fiecare dintre noi am luptat pentru a ne mentine spitalele în localitãtile de unde provenim. În 2011 a mai fost o încercare a PDL de a închide spitalele de la Petrila, Lupeni si Vulcan, sub o eventualã comasare cu spitalul din Petrosani. Ca deputat, am luptat ca spitalele de la Vulcan si Lupeni sã fie independente si sã functioneze. Cred cã este o idee foarte proastã, cã trebuie sã facem în asa fel încât fiecare localitate sã aibã un spital”, a precizat clar Cristian Resmeritã, primarul din municipiul Lupeni.
Medicii care ajung sã trateze pacientii la Petrosani, la Spitalul de Urgentã, mentin si ei ideea de unitate, mai ales cã toate spitalele din Valea Jiului le trimit loc zilnic pacientii si vãd în unificare cea mai bunã solutie, chiar uan idealã.
„Tot ce reprezintã urgentã de la spitalele din zonã, vin la Petrosani. La urgentã zilnic sunt peste 100 – 120 de trimisi din alte pãrti. Mai ales noaptea si dupã-amiaza, pentru cã celelalte spitale nu au medici specialisti, nu au, spre exemplu, radiologie si atunci trebuie rezolvati. Centralizat ar fi foarte bine, pentru cã atunci am avea si specialistii care ne lipsesc nouã, care sunt rãspânditi la celelalte spitale si s-ar coordona atunci si nu ar mai fi harababura de acum, când toti ne trimit pacienti pentru cã nu au posibilitãti sã facã acolo consultatii”, a spus dr. Nicolae Ciugulea, director medical al Spitalului de Urgentã din Petrosani.
Si problema urgentelor s-ar rezolva, cred medicii de la Petrosani, dar acum doar spitalul de la Petrila apratine de Petrosani. Cel din Lupeni este independent, însã, zilnic sunt trimisi la Petrosani pacienti pentru investigatii, iar cel de la Vulcan are si el câteva sectii si câtiva specialisti, care ar suplini necesarul la Spitalul de Urgentã din Petrosani. Ideea unificãrii, însã, nu poate fi realizatã, iar cei din Valea Jiului spun cã asteaptã sã vadã dacã discutia cu premierul Ciolos se va materializa si în acest sector. „Urmeazã sã primim si rãspunsurile de la Guvern, dupã ce analizeazã propunerile noastre si vom vedea ce rãspunsuri o sã primim în acest sens”, a conchis Gheorghe Ile, cel care a si propus ideea de unificare a spitalelor la întâlnirea cu premierul Dacian Ciolos.
Diana Mitrache