Cam 90 % dintre elevii absolvenți din Hunedoara au participat la simularea examenului de Bacalaureat. Joi a fost ultima probă, pe care au susținut-o cei de la secția maghiară au germană, iar profesorii spun că se pregătesc de examenele celor care termină clasa a VIII-a.
Nu au fost incidente la simularea exemenului de Bacalaureat, iar în județul Hunedoara cei prezenți au avut ocazia astfel să participe la un exercițiu ce le va fi folositor la examenul propriu-zis. Vorbim despre o generație ce a trăit pansdemia din plin, cu restricții și școala on-line și care au acumulat multe lacune, din cauze ce nu țin tocmai de ei. „Comisiile din centrele de examen și-au făcut datoria, condițiile igienico-sanitare au fost respectate în centrele de examen și nu am avut elevi cu temperatură peste 37,3 C. A fost foarte utilă această simulare și pentru elevi șipentru cadrele didactice, pentru că oferă niște repere ale pregătirii noastre și ne arată ce mai avem de completat până la examenul din vară”, a spus Ilie Pârvan, inspector general școlar IȘJ Hunedoara.
Din păcate, au fost și absenți și cei care nu au venit fac parte din categoria celor ce au foarte multe lacune. „Procentul de prezență a elevilor nu ne-a mulțumit. Absențe mari au fost elevii de la fără frecvență și la seral. Cei care sunt la zi au venit într-un procent spre 90%”, a explicat inspectorul general Ilie Pârvan.
Până la finele acestei săptămâni, 138 de unități școlare au fost în scenariul roșu în județul Hunedoara, iar în orașele carantinate, examenele s-au ținut la fel ca și în celelalte.
Examenele naţionale, la datele stabilite
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi că examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, iar în intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul întrunirii Comisiei pentru Dialog Social, desfăşurată la sediul Ministerului Educaţiei.
„Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, conform calendarului deja aprobat şi cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de evaluare naţională şi 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. La examenul de bacalaureat, probele de competenţe vor fi echivalate, conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educaţiei. Se vor susţine competenţele digitale pentru promoţiile anterioare”, a precizat ministrul.
El a menţionat că pentru clasele
terminale, structura anului şcolar nu va suferi niciun fel de modificare.
„Vacanţele de primăvară (…) – rămân datele planificate şi cunoscute: 2 aprilie – 11 mai, 30 aprilie – 9 mai pentru sărbători pascale ortodoxe. În intervalul 12-29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activităţile didactice”, a mai precizat Cîmpeanu.
Pe de altă parte, pentru toate celelalte clase, cu excepţia celor terminale, se va face practic o punte între finalul vacanţei pentru sărbătorile pascale catolice şi începutul vacanţei pentru sărbătorile pascale ortodoxe.
„Cu excepţia claselor terminale, pentru care structura anului şcolar nu va suferi niciun fel de modificare – nici din perspectiva activităţilor didactice, nici din perspectiva vacanţei, nici din perspectiva examenelor naţionale, la clasele terminale – vacanţa de primăvară va începe în data de 2 aprilie şi se va termina la data de 4 mai pentru toate celelalte clase, cu excepţia claselor terminale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanţă pentru sărbătorile pascale catolice, între data de 2 aprilie – 11 aprilie, vacanţă pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie – 9 mai. Clasele terminale termină vacanţa pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase, care vor termina vacanţa pe 4 mai. Se va face practic o punte între finalul vacanţei pentru sărbătorile pascale catolice şi începutul vacanţei pentru sărbătorile
pascale ortodoxe”, a spus el.
Diana Mitrache