Atentie la ce consumati. Medicii îi sfãtuiesc pe oameni sã fie cu mare bãgare de seamã atunci când cumpãrã produse alimentare, pentru cã pericolele sunt la tot pasul.
Chiar dacã ni s-au dat în mod repetata asigurãri cã macroul infestat cu Anisakis nu prezintã pericol pentru consumul uman si cã pânã acum nu au fost semnalate cazuri de îmbolnãvire la om, specialistii ne recomandã totusi sã fim cu mare bãgare de seamã si ne spun cã parazitii chiar si morti pot sã ne afecteze. Asta ca urmare a faptului cã s-a spus cã parazitii intestinali erau morti, iar riscurile minime din aceastã cauzã. Dr. Gheorghe Cristea, seful Colegiului Medicilor Hunedoara, ne-a declarat cã „în principiu, produsele pe pescãrie trebuie consumate bine fripte, bine prãjite, fierte, pentru cã Anisakis se gãseste nu numai în pestele marin, ci si în moluste si alte animale marine care se regãsesc pe piata noastrã”.
Amenzi pentru nereguli
Reamintim cã este alertã sanitar – veterinarã la macrou, mai multe loturi de lapte sunt susceptibile a fi infestate cu Aflatoxinã, asa cã medicii sunt în alertã maximã. „Noi suntem într-o permanentã campanie de verificare a unitãtilor alimentare, a supermarketurilor, a unitãtilor care proceseazã carne, produse din carne, produse perisabile. Sunt deficiente pe care le remediem pe loc, în timpul controlului, altele care nu necesitã o alertã si luãm mãsuri pe termen scurt si, totodatã, stabilim proceduri pentru a nu fi pusã în pericol sãnãtatea consumatorului”, a mai spus dr. Gheorghe Cristea, care este si seful Circumscriptiei Sanitar – Veterinare Valea Jiului. Neregulile descoperite sunt legate de lipsa graficelor de temperaturã, grafice incomplete, mici deficiente privind starea de curãtenie, care s-au putut remedia pe loc, dar au fost si cazuri în care
s-au aplicat sanctiuni contraventionale.
Numai în ultimele zile s-au aplicat sapte contraventii, cu o valoare cuprinsã între 600 si 800 de lei fiecare.
Carmen Cosman