Productia de cãrbune din Valea Jiului este la un minim istoric, însã afacerile cu huilã încã merg mai departe. În timp ce minerii celor patru unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara abia mai produc undeva la 1100-1200 de tone de cãrbune pe zi, cantitãti care nu ajung nici mãcar pentru functionarea zilnicã a unei singure termocentrale, sunt persoane care încã fac afaceri cu huilã. Pe internet abundã anunturile în care sunt vânduti sacii cu cãrbune.
Preturile, pe piata neagrã, variazã între 9 si 18 lei pe sac. În anunt, vânzãtorul spune cã sunt “excelenti pentru: centrale termice, sobe, semineu, forjã, teracote”.
Minerii abia mai scot câteva “gãleti” de cãrbune. Lipsa utilajelor si a investitiilor îsi spune cuvântul.
“Mina Livezeni este o minã pe care unii au considerat-o viabilã si asa este catalogatã si acum, însã, acum, acolo, trebuiau sã functioneze deja douã abataje. Nu functioneazã niciunul. Atunci se va porni complexul mecanizat ce a fost introdus acolo, dar si acesta are o linie de front din care va da huilã maxim 6 sau 7 luni. Dupã asta, din nou, problemele la Livezeni vor continua”, a precizat, în urmã cu circa o lunã de zile, Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
Doar anul acesta, politistii au destructurat mai multe grupãri infractionale care se ocupau cu furtul cãrbunelui din vagoanele care duceau materia primã la termocentrale. Nici acest fapt nu îi descurajeazã pe cei care au fãcut afaceri din furtul si vânzarea cãrbunelui.
Anul trecut, societatea a fost prejudiciatã cu peste 100.000 de euro. Aceasta ar fi valoarea cãrbunelui furat de reteaua destructuratã de politistii de la Transporturi Feroviare. Potrivit oficialilor Complexului Energetic Hunedoara, valoarea cãrbunelui sustras din vagoane, dar si direct de la mina Livezeni este de circa 500.000, sumã estimatã la “costul de productie” si “la valoare de piatã de 1/5”.
Cosmin BACIU