Cei mai talentati arhitecti si strategi au venit la Petrila si au vrut sa ne arate cum sa ne salvam. Dar cui? Ca nici un responsabil cu închiderea minei, ori din administratia locala nu a venit aici, desi Ion Barbu a facut tot posibilul ca acei tineri sa lucreze si sa ne arate noua, inclusiv prin proiecte financiare si proiectii video ca ne-am salva.

Dar la prezentari au fost doar niste oameni mai mici din primarie, de pe la mina, niste ingineri si nici urma de cei care gândesc acum închiderea minei si trasformarea orasului într-unul similar Aninoasei.

3-1Ne apropiem cu pasi mari de colaps, iar barometru sunt ortacii din Gorj, care acum picheteaza Guvernul. Tinerii adusi de Ion Barbu au gasit un oras frumos, idei de viitor si un mare zid al indiferentei celor care ar trebui sa se implice. „Nu am reusit sa vorbesc cu viceprimarul. El a fost acolo si nu am reusit pentru ca marti dânsul a fost la Deva, iar miercuri a avut alta treaba. Nu pot sa dezinformez si nici sa ma pronunt”, a spus Ilie Paducel, primarul din orasul Petrila.

Totusi, studentii la arhitectura ne-au aratat ca ar fi viabile 5 proiecte denumite de ei generic: “Steril – Fertil”, „Petrila be mine”, „co-Petrila”, „Undergroud revival” si „Din centrul pamântului în centrul orasului”.

Au facut prezentari de exceptie, dar se pare ca mai mult au plictisit audienta într-o zi de sâmbata, desi, vorba inimosului Ion Barbu, „au plecat mii de mineri sa salveze Bucurestiul si pe Ion Iliescu si pe mina, care ne-a dat de mâncare, cine o salveaza?”.

––

„Steril Fertil” – propune reutilizarea bunurilor si perimetrelor deja existente în vederea dezvoltarii comunitatii, folosind resurse locale, procese de reciclare a sterilului, apelând la memoria sociala pentru a readuce în actualitate traditia industriala si implicând traditiile locale momârlanesti.

„Petrila be mine” – este un proiect de restructurare care are aplicabilitate pe toata Valea Jiului, propunând dezvoltare unilaterala pentru fiecare localitate, si formând un sistem de interdependent?. Pe scurt, daca toate orasele se axeaza pe aceeasi industrie si nu se reinventeza, se elimina alternativele. Un oras, doua ar putea ramâne miniere, unul se poate axa pe prelucrarea si exploatarea lemnului, altul pe industrie grea etc.

„coPetrila” – face fuziunea între sistemele local si cel global si ransforma conceptul de mina a orasului în oras al minei.

„Undergroud revival” –  propune o strategie în patru pasi de refolosire a bogatiilor subsolului: ecologizare, atragere, dezvoltare, orasul mixt.

„Din centrul  pamântului în centrul orasului” – prevede conectarea între perimetrul fostei mine cu orasul, în trei etape, în functie de importanta cladirilor ce ramân si de necesarul investitiilor.

3-2Vorbim de un proiect de reamenajare si conectare a perimetrului cu restul orasului, dar si cu restul Vaii, care ar putea fi realizat în decursul a cel putin 20 de ani si, la final, am avea un parc cultural, cu spatii  publice, largi, ofertante, cu piete, ori locuri destinate diferitelor activit?ti de socializare, un perimetru care sa înglobeze si componenta educationala, dar si cea industriala, prin crearea unei micro-hidrocentrale si a unei centrale de cogenerare.

––

Diana Mitrache