Abia a fost transferat gunoiul din Colonia Petrosaniului, locatia fiind acum curãtatã de deseurile care au exasperat populatia din aceastã parte a Vãii Jiului, dar pentru cã suntem la finele lui 2017, toate gropile din Vale ar fi trebuit sã fie închise.
Lucrurile nu stau tocmai asa si la Vulcan încã nu a fost definitivat proiectul de închidere si ecologizare a deponeului de acolo. Urma ca taluzarea sã se termine la Vulcan, pânã la finele acestui an, iar populatia sã colecteze selectiv. Nici pomenealã ca lucrurile sã se aseze si poluarea cu deseuri menajere este vizibilã peste tot.
Abia în septembrie 2017, municipalitatea din Vulcan a reusit sã aprobe, în consiliul local, un schimb de terenuri cu Complexul Energetic Hunedoara, respectiv cu Termocentrala Paroseni, pentru cã acolo sã poatã începe ecologizarea. Potrivit documentelor oficiale, „Se aprobã schimbul de terenuri între U.A.T. Municipiul Vulcan si Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. Municipiul Vulcan cedeazã Societãtii Complexul Energetic Hunedoara S.A. terenul în suprafatã 19.792 mp, ce apartine domeniului privat al municipiului, înscris în CF nr. 61999 Vulcan, nr. cadastral 61999 (lotul 1) si CF nr.62000 Vulcan, nr. cadastral 62000 (lotul 2) având o valoare de 101 635 RON. Societatea Complexul Energetic Hunedoara cedeazã U.A.T. Municipiul Vulcan – domeniul public, terenul în suprafatã de 19.792 mp, înscris în CF nr. 60598, nr. cadastral 60598 (lotul 1) si CF nr. 60597, nr. cadastral 60597, (lotul 2), având o valoare de 101 580 RON”, se aratã în hotãrârea Consiliului Local Vulcan”
Cine colecteazã selectiv?
Am primit clopote colorate, tocmai ca sã depozitãm gunoiul menajer pe sortimente, dar tot e nevoie de oameni care sã sorteze mizeriile ce sunt aruncate la gunoi. Situatia nu s-a schimbat niciodatã pânã acum si nimeni nu aruncã gunoiul la tomberon pe acest principiu. Asta, desi s-au cheltuit, si nu o datã, bani pentru constientizarea populatiei, iar cel putin un ONG a implementat un proiect ce a avut, ca grup-tintã, elevii. Teoretic stim ce e de fãcut. Practic, nu facem nimic. „De ce sã îl strâng eu în casã în 3 pungi, când aici, la ghenã, nu am tomberoane separate? Masina care le ia, oricum le varsã în aceiasi cuvã pe toate. Deci? Nu ne mai obosim”, este replica celor ce duc gunoiul menajer nesortat, indiferent de oras.
Bani europeni, pentru gunoaiele noastre
Aproape 20 de milioane de euro au fost alocati pentru închiderea unor gropi de gunoi din judetul Hunedoara. Gropile de gunoi din Petrila, Lupeni, Aninoasa si alte localitãti ale judetului Hunedoara nu mai primesc deseuri menajere. Consiliul Judetean Hunedoara a demarat, prin 2012, un proiect prin care are în vedere închiderea depozitelor urbane neconforme în cadrul Proiectului ”Sistem de management integrat al deseurilor în judetul Hunedoara”.
Este vorba de depozitele urbane neconforme de la Aninoasa, Petrila, Lupeni, Hateg, Cãlan, Hunedoara, Uroi-Rapoltu Mare, Orãstie. Principalele conditii financiare si modalitãti de platã si/sau trimitere la dispozitiile relevante provin de la Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR) buget de stat/ buget local. Valoarea proiectului pentru închiderea acestor gropi de gunoi este de 17.520.870,00 EUR.
Conform reprezentantilor Ministerului Mediului, “Toate obligatiile privind functionarea/ închiderea depozitelor de deseuri municipale, revin autoritãtilor administratiei publice locale conform legislatiei în vigoare iar în cazul unei condamnãri acestea au responsabilitatea atât a conformãrii cu prevederile legale cât si suportarea sanctiunilor pecuniare”, aratã oficialii Ministerului Mediului.Comisia Europeanã a decis, în data de 15 februarie 2017, sã actioneze în judecatã România la Curtea Europeanã de Justitie (CEJ) pentru cã autoritãtile nu au reusit sã închidã 68 de depozitele municipale de gunoaie neconforme, care reprezintã un risc serios pentru sãnãtatea oamenilor si mediu. Mãsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor sase state membre, respectiv: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia, iar Curtea Europeanã de Justitie a emis hotãrâri care condamnã Bulgaria, Cipru si Spania.Tot Comisia Europeanã precizeazã cã, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reusit sã ia mãsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligatã sã închidã sau sã reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme pânã la data de 16 iulie 2009. Anterior, Ministerul Mediului avertiza cã România riscã sã plãteascã, începând din acest an, o amendã de 124.000 de euro pe zi pentru faptul cã autoritãtile nu au reusit sã închidã depozitele municipale.Tara noastrã are termen, pânã la finalul anului 2017, sã închidã 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevãzute pentru închiderea treptatã a depozitelor de deseuri neconforme sunt programate la fiecare datã de 16 iulie ale fiecãrui an, pânã în 2017. În caz contrar, ar putea primi sanctiuni din partea forului european.
Diana Mitrache