Nu avem focare de pestă în Hunedoara, nici la porci, nici la micile rumegătoare. Inspectorii sanitar-veterinari, însă, atrag atenția crescătorilor de animale să raporteze imediat orice suspiciune, așa încât să fie evitată o decimare în masă a acestor animale.
Potrivit unui comunicat remis presei, pe tot parcursul lunii august nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici în cadrul exploatațiilor ori a gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, dar nici cazuri la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare. De asemenea nu au fost confirmate focare de Pesta Micilor Rumegătoare.
„DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea celor două boli şi consecinţele economice grave generate de apariţia lor. Facem precizarea că pesta porcină africană și pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, aceste virusuri având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arată în comunicatul DSVSA Hunedoara.
Pesta micilor rumegătoare a debutat pentru prima oară în țară în 15 iulie 2024, fiind confirmată în 19 iulie. La caprine, din 762 capete susceptibile, 185 au fost cazuri pozitive.
Conform ANSVSA, la data de 29 august 2024, România avea 62 de focare de pestă a micilor rumegătoare. Acestea includeau 8 exploatații comerciale, 15 exploatații comerciale de tip A, 38 de exploatații nonprofesionale și o stână.
Rapoartele de notificare-confirmare indicau un total de 234.088 de animale, dintre care 221.420 erau afectate și înregistrate în focare după ucidere.
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat, în august, în județul Dâmbovița, iar un alt focar de pestă porcină africană a fost confirmat, la final de iulie, pe un fond de vânătoare de la Codrii Voievodesei – Sucevița, care aparține de Ocolul Silvic Marginea, unde 77 de mistreți erau crescuți în sistem tip țarc. Aici, boala a ucis deja 60% din efective.
Diana Mitrache