Cimitirele sunt suprapopulate, iar cei care caută un loc de veci găsesc oferte la prețuri uriașe. Așa se face că, pe anumite site-uri sunt anunțuri la care, un loc de veci dublu, ajunge și la 30.000 de lei. Și asta, într-un cimitir public.
Toate cimitirele sunt depășite de numărul mare de morminte, ori lucrările de amploare construite pentru fiecare răposat în parte.
Și la Petroșani, spre exemplu, în cimitirul public, construcțiile sunt îngrămădite una în alta, iar cei care apelează la primărie nu mai găsesc locuri libere. Administrația locală a cumpărat pământ și a mai extins puțin suprafața pe care este permisă construirea de morminte, dar tot nu este suficient. Și aici apar oportuniștii.
Pe diverse grupuri, apar anunțuri în care oamenii vând două locuri de veci cu 30.000 de lei. E drept, lucrarea este din granit, amenajată într-un spațiu aproape de intrarea în cimitir.
Dar asta se întâmplă într-un cimitir în care, în mod normal, locurile de veci sunt concesionate doar pentru 7 ani.
„Se vând. Cineva, dacă are un decedat mai demult și nu mai are urmași, îl vinde la altcineva. Păi, indiferent că mergi la primărie, să iei un loc de veci, trebuie plătită o taxă. Bine, la primărie e taxa simbolică. Dar nu prea mai sunt locuri unde să pui. Oamenii caută orice metodă să aibă un loc, dacă primăria nu mai are locuri. Se vând destul de scump, însă, de la 5.000 de lei în sus, numai locul, fără nimic, groapa. Dar am auzit și de 100 de milioane de lei vechi”, spune un om, care venise să îngrijească un mormânt în acest cimitir.
„Nu am auzit să se vândă locurile de veci. Nu e normal. Lumea trebuie să își ia un loc, dar, dacă mai sunt locuri goale”, a completat o altă doamnă.
Am găsit și noi un anunț, chiar pe poarta cimitirului. Proprietarul își vinde acum locul de veci pus deoparte acum câțiva ani, pentru că susține că pleacă de aici. „Costă 12.000 de lei, dar la primărie nu știu dacă mai trebuie să achitați ceva”, a venit răspunsul omului.
În 2014, cimitirul din Petroșani a fost extins cu aproximativ 1000 mp. Doar că, de atunci, locurile s-au ocupat și ele și cele vechi par a fi scoase acum la vânzare, la mica înțelegere cu cei care le dețin. Și asta, tocmai în condițiile în care locul este concesionat doar din 7 în 7 ani, la prețuri mult mai mici. Oamenii, însă, spun că au investit tocmai în construcții din diverse materiale scumpe, așa că locurile de veci devin atât de scumpe, că puțini își mai permit să cumpere, la un astfel de preț.
Noroc că localnicii din Valea Jiului își îngroapă morții în curți.
Diana Mitrache