C ă e frig sau cald la locul de muncă, că sunt noxe în aer, praf, compuși chimici, pulberi periculoase, ori chiar că sunt zgomote deranjante, totul poate fi subiectul unei analize de laborator.
O face INSEMEX Petroșani, la laboratorul de mediu, acolo unde orice firmă poate comanda un studiu pentru angajați, iar persoanele fizice pot, de asemenea, să ceară expertize.
După ce activitatea din subetran s-a restrâns simțitor, atenția experților de la INSEMEX s-a îndreptat cu precădere spre firmele mari ce pot să polueze. De altfel, și lucrul într-un birou poate fi nociv, la fel ca lucrul în spații deschise. Pentru toate acestea, cercetătorii de la noi au elaborat norme și fac oricând verificări cu apartură de ultimă generație, unele aparate fiind montate într-un laborator mobil. „Pe lângă ceea ce facem noi cu laboratorul mobil, activitatea laboratorului nostru se bazează și pe o serie de acreditări pe care le deținem, emise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și Ministerul Sănătății, în baza cărora noi elaborăm studii de mediu privind impactul asupra mediului.
Dar facem și studii cu privire la impactul asupra mediului a unor agenți economici”, a explicat cercetător științific Angelica Nicoleta Găman, șef Laborator Protecția Mediului.
La expertiza cercetătorilor de la noi apelează toți cei care vor să știe dacă poluează, ori dacă trebuie să se informeze cum să își protejeze angajații.
„Avem o plajă destul de largă, de la firme mari, cărora le-am întocmit documentațiile cu privire la impactul de mediu, la gospodărirea apelor, în urma cărora au obținut avizele, până la firmele mai mici. Chiar acum avem în lucru un raport de amplasament pentru obținerea autorizației la o firmă din Deva, care are 3 linii de fabricare: zincare, vopsitorie și cromare. Studiile implică o muncă foarte mare, deoarece aici se fac probe de aer, sol, apă, toate integrându-le în aceste documentații și preconizând o poluare mai mare sau mai mică ”, mai spune șeful Biroului de mediu.
Sunt firme care poluează aerul, solul, apa sau fonic și toate acestea pot fi expertizate aici. Mai ales că cercetărtii pot estima și când e posibil să dispară poluarea.
„Noi dispunem și de softuri de dispersie, atât pentru poluanții din aer, cât și pentru cei din apa de suprafață sau subterană. Acestea ne ajută să vedem dispersia. La aer, putem estima poluarea de la sursă, pe o suprafață de câțiva
kilometri, iar pentru ape putem estima și prognoza migrarea poluanților în timp”, a mai adăugat Angelica Găman.
Un laborator de un milion de lei a fost achiziționat de cercetătorii de la INSEMEX Petroșani, la începutul acestui an și acum este folosit în zone precum cea de la deponeul ecologic de la Bârcea, ori în zonele în care li se solicită prezența. Este practic un microbuz perfect utilat, care le arată celor ce fac măsurătorile inclusiv particulele solide din aer. Dar verificări sunt făcute inclusiv în birouri.
„Efectuăm foarte multe măsurători și la locurile de muncă privind expunerea lucrătorilor la noxele profesionale. Avem o plajă mare de măsurători de noxe, de la zgomot, vibrații, parametrii de iluminat la locul de muncă, pulberi, gaze, unde agenții economici doresc să vadă dacă personalul este expus la acestea, sau le este impus să facă astfel de verificări, măcar o dată pe an. Chiar săptămâna viitoare, colegii mei merg al Zalău, la Michelin, unde voR determina pulberile de azbest din aer”, a conchis cercetător științific Găman Angelica Nicoleta, șef Laborator Protecția Mediului.
Dotările din acest laborator mobil, ca și cele din cadrul institutului, sunt de ultimă generație. De precizat este acuratețea cu care determină noxele, iar în urma unor astfel de măsurători, angajatorul știe ce măsuri să își ia, sau ce sporuri să le dea angajaților.
Diana Mitrache