“Domnul ministru nu a avut discutii directe… Nici nu avea cum. Este prima sa zi de lucru (ieri – n.n.). La Petrosani este prefectul si directorul general Jujan si se vor intalni cu disponibilizatii. Eu am vorbit cu ei la telefon. Nu aveam cum sa ajung pentru ca la minister se face predarea-primirea” – a declarat reprezentantul Ministerului Economiei si presedintele CA a CNH, Sorin Gaman.
Noul ministru al Economiei nu are habar care este situatia la Compania Nationala a Huilei. El stie doar ce a trasat FMI cu privire ca companiile de stat. Proaspatul ministru Lucian Bode nu a fost informat ca Guvernul precedent nu si-a finantat propriul program de restructurare a mineritului din huila si ca i-a lasat ca mostenire pleasca nenumaratelor protocoale/angajamente fata de CNH, neonorate, evident, si protestele disponibilizatilor.
Mostenirea promisiunilor mincinoase
Vorbele lui Ioan Popescu, liderul Confederatiei Meridian, cum ca „atunci cand le spui, parca vorbesti limbi straine”, dupa a nu stim cata intalnire cu fostul ministru Ion Ariton, sunt mai actuale ca oricand. Acesta a precizat ca de fiecare data trebuiau s-o ia de la capat cu prezentarea situatiei reale a CNH si propunerile de solutii pentru ca nimeni nu asculta, nu-si nota. Este ca si cum te-ai izbi cu capul in perete fara sa te auda si fara sa te vada cei cu care stai de vorba.
In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.
Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH. Sporul de periculozitate a fost acordat la presiunea protestelor de strada ale minerilor. Pretul la huila nu este stabilit definitiv si nici contracte pana la sfarsitul anului cu termocentralele nu exista. Cat despre cea de a trea transa a platilor compensatorii catre disponibilizati, tot nimic.
Fostul ministul Ion Ariton le-a dat asigurari sindicalistilor si conducerii CNH, atunci cand a fost semnat protocolul, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea care a fost parafata cu semnatura sa.
“Noi am informat oamenii si trebuia cu 1 februarie sa se aplice si sa se rezolve ceea ce am stabilit, deci sa se aplice revendicarile noastre… Apoi am aflat cu stupoare ca nimic din ce s-a promis in acest protocol nu poate fi respectat” – a declarat liderul de sindicat Tiberiu Cozma.
Evident ca va reincepe sarabanda negocierilor si a protocoalelor cu sau fara rezultat. Latura sociala nu mai intereseaza de mult pe conducatorii politici.
Este ocupat, nu a putut onora invitatia disponibilizatilor
Ce stie noul ministru? Nimic. Conform directorului general al Directiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei si presedintele Consiliului de Administratie a Companiei Nationale a Huilei, Sorin Gaman, noul ministru Lucian Bode nu a fost inca informat cu privire la situatia reala de la Petrosani. Sorin Gaman era asteptat, ieri, la intalnirea disponibilizatilor cu prefectul judetului Hunedoara si conducerea CNH, pentru ca disponibilizatii ii adresasera si domniei sale o sesizare cu privire la platile compensatorii. Dar nu a putut sa vina. Era ocupat.
Directorul general din minister si presedinte al CA a CNH, Sorin Gaman, a explicat de ce nu a fost informat ministrul, desi dumnealui sta de-a dreapta “tatalui” Economiei si este si platit pentru a se ocupa de comunicarea situatiei Companiei catre actionarul sau majoritar care este si decidentul.
“Domnul ministru nu a avut discutii directe… Nici nu avea cum. Este prima sa zi de lucru (ieri – n.n.). La Petrosani este prefectul si directorul general Jujan si se vor intalni cu disponibilizatii. Eu am vorbit cu ei la telefon. Nu aveam cum sa ajung pentru ca la minister se face predarea-primirea” – a declarat reprezentantul Guvernului si presedinte CA a CNH, Sorin Gaman.
Greu se misca si acest Guvern catalogat tanar si sprintar. In prima sedinta de Guvern, din data de 9 februarie, denumita si sedinta informala, s-a stabilit modul de lucru si ca ministri se vor intruni martea si nu miercurea. Atat.
In patru zile, noul ministru al Economiei nu a fost curios nici sa afle cele mai “fierbinti” locuri de pe harta economiei romanesti. Dar nici CNH nu are reprezentare in minister, pentru ca Sorin Gaman, presedinte CA a CNH si director general in ME nu s-a aratat pana in prezent prea preocupat de soarta Companiei. De aceea i se mai spune omul “probabil” sau “e posibil” sau “nu se stie”.
Ileana Firtulescu