Tragediile de la EM Lupeni si EM Uricani au îndoliat Valea Jiului iar cei trei mineri care si-au pierdut viata se alãturã unei liste lungi de eroi. Noiembrie este luna celor mai grave accidente de muncã produse în mineritul din Valea Jiului.
Într-o statisticã a celor mai grave accidente colective de muncã înregistrate în minele din Valea Jiului, luna noiembrie ocupã  primul loc, cu exploziile devastatoare produse la Petrila, Uricani si Livezeni. An de an în noiembrie, minerii îsi comemoreazã ortacii, iar toate unitãtile miniere se umplu de coroane si jerbe depuse la troitele ridicate în curtile minelor.
Noiembrie 2008 – la Mina Petrila, 8 mineri sunt ucisi si 9 rãniti de o explozie, într-o galerie aflatã la 900 de metri sub pãmânt. Salvatorii care au intrat dupã ei sunt surprinsi de o a doua explozie, si bilantul urcã la 13 morti, si 12 rãniti. Era cel mai grav accident petrecut la Petrila dupã 1982. Pe 2 noiembrie goarna minei Uricani suna pentru cei 43 de mineri care au pierit în urma unei explozii de metan. Accidentul fatal avea sã se producã în 1972 în abatajul camerã din stratul 3, blocul III. O puternicã explozie de metan avea sã curme viata celor 43 de ortaci iar alti 53 sã fie accidentati grav. Cauzele care au condus la producerea tragicului accident au fost elucidate scurt de regimul comunist: „alte cauze organizatorice”. Opt ani mai târziu, în data de 29 noiembrie 1980, de aceastã datã la EM Livezeni din Petrosani, avea sã se producã o altã explozie de metan devastatoare.  Nu mai putin de 53 de mineri au murit sfârtecati de suflul deflagratiei. Si de aceastã datã cauzele care au stat la baza producerii tragicului accident colectiv de muncã au fost legate de unele deficiente în aeraj, întretinerea si exploatarea necorespunzãtoare a instalatiilor electromecanice si bineînteles „alte cauze organizatorice”.
Maximilian Gânju