Noi specializãri la Universitatea Petrosani

Universitatea din Petrosani îsi va orienta oferta de scolarizare cãtre cerintele de pe piata muncii. Noua conducere a institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului vrea sã dinamizeze oferta educationalã.

Începând cu anul viitor, la Universitatea din Petrosani ar putea functiona noi specializãri, precum cea de educatie fizicã si sport. nu se va renunta însã la specializãrile care au consacrat institutia de învãtãmânt, si anume specializãrile în domeniul minier.

“Universitatea trebuie sã fie dinamicã, sã se plieze pe noile cerinte ale pietii si în ultimii 3 ani, din pãcate ne ocupãm cu greu, locurile la anumite specializãri. Este nu numai vina noastrã, anul acesta a fost cel mai slab din punct de vedere numeric al absolventilor de bacalaureat, din motive de natalitate,  si nu numai. A coborât sub 100.000 de absolventi si în acest caz ei sunt putini si poate nu doresc sã opteze pentru anumite domenii pe care cred ei cã sunt învechite. Vom pãstra domeniile de traditie ale Universitãtii, chiar dacã nu atrag foarte multi studenti, dar vrem sã creem si domenii noi care sã aducã atractivitate. Ne-am gândit la educatie fizicã si sport sunt domenii care sunt cãutate si de ce sã nu le facem si la Petrosani”,  a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

Universitatea din Petrosani are o lungã traditie, fiind continuatoarea Institutului de Mine, care a functionat în Bucuresti peste 80 de ani, iar din anul universitar 1957 – 1958 a functionat la Petrosani. Doar câteva universitãti se pot mândri cu o asemenea descendentã atestatã prin decretul domnitorului A.I. Cuza din 1864 de înfiintare a „Scoalei de Ponti si Sosele, Mine si Arhitecturã”. Dupã anul 1990, prin diversificarea domeniilor si specializãrilor universitare, Institutul de Mine din Petrosani a devenit Universitatea Tehnicã (1991) si apoi Universitatea din Petrosani (1995). Având drept fundament aceastã puternicã traditie universitarã si prestigiul de care se bucurã în tarã si în strãinãtate, Universitatea noastrã asigurã astãzi conditiile necesare pentru ca studentii sãi sã dobândeascã o înaltã calificare în multe si variate domenii, pregãtirea desfãsurându-se la toate formele de învãtãmânt. Formarea profesionalã a specialistilor se realizeazã în cadrul a trei facultãti :Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electricã si Facultatea de Stiinte.

Din anul 1948 si pânã astãzi, la Universitatea din Petrosani au absolvit mii de ingineri, subingineri, economisti, sociologi, matematicieni, institutori etc. În Universitatea noastrã se pregãtesc peste 4500 de studenti, masteranzi si doctoranzi, cu sprijinul unui colectiv de peste 200 cadre didactice. Pregãtirea prin doctorat este asiguratã de 19 conducãtori stiintifici, personalitãti recunoscute în tarã si pe plan mondial. Pregãtirea solidã dobânditã le-a oferit posibilitatea sã se adapteze si sã se integreze rapid la conditiile si metodele de lucru din alte tãri (SUA, Canada, Germania, Franta, Italia, Spania, Israel, tãri din America de Sud, Africa, Asia etc.). Pretutindeni, absolventii formati la Universitatea din Petrosani sunt cotati printre profesionistii buni ai ramurilor în care activeazã. Reorganizarea învãtãmântului superior, în conformitate cu procesul Bologna, deschide largi perspective absolventilor Universitãtii din Petrosani de a fi recunoscuti si a se integra în piata ocupationalã din Europa.

Monika BACIU

3 comentarii la „Noi specializãri la Universitatea Petrosani

 • 23 august 2016 la 19:51
  Permalink

  propunem noi specializari la petrosani de genul cum sa distrugi beat cu jeepul un centru de informare turistica……sau rectorul 2 la mie sau cum sa iei un miliard din consilii de administratie pe care le poate sustine rectorul radu sorin…….cum sa mergi pe blat la curce sau studente si prostituate cu prorectorul edelhauser……sau plagiatul maruntel cu prorectorul moraru….

 • 24 august 2016 la 09:17
  Permalink

  :))))))) foarte tare ! sa vedem cati se prind ?! ca e cam musamalizata treaba (treburile)

 • 27 august 2016 la 19:17
  Permalink

  educatie fizica si sport???? bai nenorocitilor….pentru cine faceti voi asta?

Comentariile sunt închise.