În aceastã varã, pe teritoriul Geoparcului, 10 studenti de la cele trei categorii de studii (licentã, master, doctorat) ale Facultãtii de Geologie si Geofizicã din cadrul Universitãtii din Bucuresti au participat la cercetãri de teren pentru descoperirea de noi vestigii privind renumitele ”faune cu dinozauri pitici din Transilvania”.
Cercetãrile au fost realizate sub îndrumarea Conf. dr. Zoltán Csiki-Sava si Asist. dr. Stefan Vasile de la Departamentul de Geologie din cadrul Facultãtii de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti.Rezultatele cercetãrilor efectuate timp de aproape douã sãptãmâni, în perioada 5 – 16 august, nu s-au lãsat prea mult asteptate. Participantii au descoperit si au recuperat fragmente de fosile de titanosauri (dinozauri de talie mare, ierbivori, patrupezi) si douã noi cuiburi cu ouã de dinozaur, continuând cercetãrile din anii anteriori ale studentilor de la Universitatea din Bucuresti.
Cuiburile cu ouã de dinozaur descoperite în zonã sunt expuse si pot fi vãzute la Centrul de Stiintã si Artã al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului din localitatea General Berthelot. Si tot acolo poate fi admiratã si reconstructia unui titanosaur – Magyarosaurus dacus, realizatã de celebrul paleoartist canadian Brian Cooley.
Fosilele descoperite în aceastã varã urmeazã sã fie preparate, inventariate si cercetate în laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informatii relevante care sã reconstituie mediul de viatã din Cretacic, de pe fosta Insulã a Hategului. Activitãtile vor fi realizate si cu sprijinul unor studenti care au luat parte la aceste cercetãri în teren. Ei vor continua studiile sub îndrumarea cadrelor didactice în laboratoarele Departamentului de Geologie, inclusiv în vederea elaborãrii unor lucrãri de licentã sau masterat si pentru prezentarea de comunicãri în cadrul simpozioanelor nationale studentesti de anul viitor. Cercetãrile realizate în aceastã varã au fost sustinute de Universitatea din Bucuresti din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO, dar si cu sprijinul DinoParc Râsnov.
De altfel, de aproape 40 de ani, pe teritoriul Geoparcului se desfãsoarã astfel de cercetãri realizate de cadre didactice si studenti de la Universitatea din Bucuresti, în scopul studierii ”faunelor cu dinozauri pitici din Transilvania”. Aceste animale, care au trãit acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datoritã taliei mai reduse, aceasta fiind o adaptare la viata în spatiul limitat al unei insule. Numeroase fosile ale acestor specii de animale insulare, inclusiv oase si ouã de dinozauri, au fost descoperite de-a lungul anilor, adãugându-se treptat colectiei de Paleontologie a vertebratelor din cadrul Departamentului de Geologie al Facultãtii de Geologie si Geofizicã.