Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lansat inițial în Franța și extins la nivel continental și internațional. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.

În această noapte, muzeele capătă o dimensiune alternativă – devin spații participative, animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este un eveniment care stimulează curiozitatea și implicarea, atrage un public numeros și divers, și contribuie la dezvoltarea unei relații pe termen lung între muzee și comunitățile lor.

Prin Noaptea Muzeelor, instituțiile muzeale își valorifică la maximum potențialul cultural, social și economic, consolidându-și rolul în cadrul industriilor culturale și creative. Muzeele de tip pavilionar, muzeele în aer liber, dar și alte entități culturale, își pot promova în mod eficient patrimoniul și produsele culturale pe întreg parcursul anului. Totodată, diversificarea programelor și a formelor de prezentare contribuie la o mai bună accesibilitate și la o adresabilitate crescută, pentru toate categoriile de vârstă.

Pe durata evenimentului, muzeele din întreaga țară devin veritabile centre de atracție, de socializare și de consum cultural, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Oferta culturală propusă este adaptată și atent structurată, cu scopul de a transforma muzeele în spații comunitare active, integrate firesc în viața cotidiană. Ineditul și interactivitatea devin elemente definitorii ale acestei nopți.

Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă această ediție într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității.

Pentru prima dată în istoria acestui eveniment, Ministerul Culturii susține oficial Noaptea Muzeelor, integrând diversitatea ofertei muzeale într-o platformă națională coerentă de comunicare și promovare. Mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.

La ediția din acest an vor participa peste 70 de muzee din întreaga țară.

Parte a eforturilor de coordonare și eficientizare a activităților de organizare a evenimentului internațional Noaptea Europeană a Muzeelor din acest an, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a pus la dispoziția membrilor un kit de identitate vizuală compus din logo și variante tematice pentru fundalul afișului. Acestea au fost create de muzeograful artă și designerul Muzeului Județean Buzău, Alexandru Anghel, cu titlu gratuit, și aprobate de către membrii Consiliului Director al RNMR.

Programul tuturor evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor

Noaptea Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii!

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, organizează, Sâmbătă, 17 mai 2025, evenimentul național și internațional Noaptea Muzeelor, în trei dintre locațiile sale, respectiv: Deva (sediul muzeului), Orăștie (Muzeul de Etnografie și Artă Populară) și Brad (Muzeul de Istorie Locală și Etnografie).

Se vor organiza ghidaje în sălile deschise publicului. Expozițiile temporare și permanente ale muzeului se vizitează GRATUIT!

 

     P R O G R A M :

 DEVA Magna Curia (Bd. 1 Decembrie, nr. 39) și Cetatea Devei, între orele 12:00 – 24:00

Ora 12:00 – 18:00 – activități diverse

Ora 18:00 – deschiderea oficială a evenimentului, prezentarea Ordinelor medievale participante, activități diverse.

Prezentare tabere

 • Asociația Renaissance – prezentare costume și dansuri renascentiste, ora 16:00

 • Redivivus – Sighetu Marmației

– prezentare costume de curte nobiliară

– dansuri nobiliare

 • Mercenarii de Asserculis – Târgu Mureș

– prezentare ținute și arme medievale

 • Deus Vult – Oradea

– reconstituire istorică – viață medievală și obiceiuri

– ținută medievală de luptă

– reenactori

 • Străjerii Cetății Neamțului – Târgu Neamț

– atelier mânuire arme

– povești și legende

– prezentare ținute medievale

 • Ordinul Solomonarilor – Suceava

– reconstituire istorică de viață și obiceiuri

– atelier mânuire arme

– reenactori

 • Asociația Castelul din Carpați Deva

– jocuri și concursuri medievale (trasul funiei, alergatul în saci, etc.)

– magie pentru copii

 Ora 24:00 – închiderea evenimentului.

ORĂȘTIE – Muzeul de Etnografie și Artă Populară

(Piața Aurel Vlaicu, nr. 1) și Cetatea Orăștiei, începând cu ora 18.00

 

 – Moment artistic susținut de rapsodul Eugen Pistol și tânărul Raoul Irimie de la Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus”

– Vizitarea expoziției „Aspecte din industria casnică textilă hunedoreană” la sediul muzeului

– Circuit turistic ghidat, pe parcursul evenimentului, în recent restaurata cetate din localitate, prin bunăvoința Primăriei Municipiului Orăștie. Vizitarea va fi însoțită de un grup de tineri de la Liceul „Nicolaus Olahus”.

Parteneri:

Primăria Municipiului Orăștie, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Comanderia Templieră „Rotonda

BRAD – Muzeul de Istorie Locală și Etnografie (Str. Cloșca, nr. 2-4), între orele 18:00-24:00

 Sunteți bineveniți să vizitați expozițiile „Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament” și „Interior zărăndean – utilitate și simț artistic”. Lumea satului zărăndean de altădată e acolo, așteaptă în odăile muzeului să fie (re)descoperită!