Drumețiile la munte devin și mai interesante, când te oprești în câte un refugiu, dar, tocmai de aceea rangerii spun că toți trebuie să se comporte civilizat. Să nu lase mâncare care se poate deteriora, să nu lase ușa deschisă și să păstreze curățenia.

Rangerii din Retezat au ținut să posteze un fel de îndrumar pentru turiștii dornici de drumeții. Le cer tuturor să țină cont că refugiile sunt ale tuturor și că de ele au nevoie atunci când fiecare ia o pauză.
Pe site-ul rangerilor din Retezat a fost postată următoarea rugăminte:
„Refugiile sunt ale tuturor și e datoria noastră să avem grijă de ele. Este foarte important să nu deteriorați refugiile; închideți ușile și ferestrele, ca să nu le rupă vântul și să nu intre ploaia sau zăpada în refugiu; nu lăsați ambalaje și alte gunoaie în refugii, nici alimente care nu sunt depozitate în cutii/ vase care pot fi roase de rozătoare; faceți focul folosind primusul; nu intrați cu colțarii în refugiile cu dușumea sau linoleum. Vă mulțumim!”, scriu rangerii.
Retezatul este un ţinut sălbatic, puţin afectat de construcţii, din care face parte şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele, unde accesul turiştilor este oprit. Câteva refugii şi cabane montane au fost înfiinţate în sprijinul celor care se aventurează pe traseele masivului. Locurile din Parcul Naţional Retezat unde vizitatorii parcului naţional pot campa sau găsi un adăpost peste noapte sunt la Râuşor, Pietrele, Genţiana, Stâna de Râu, Stănuleţi, Dracşanu, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, ori Buta. Toate se află la altitudini mari și vremea este un factor care, alături de sălbăticiuni, poate să le afecteze.
Diana Mitrache