30% din cazuri sunt în Valea JiuluiN iciun centru public destinat copiilor încadrați într-un grad de handicap nu există în Valea Jiului, deși circa 30% din totalul cazurilor din județ sunt încadrate în zonă. Sunt doar două centre private care desfășoară activități de recuperare cu copiii, în timp ce în zona Deva, Hunedoara și Orăștie sunt trei centre publice și două private.

Anul trecut a crescut numărul copiilor hunedoreni încadrați
într-un grad de handicap. Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara arată că față de anul 2020, numărul copiilor încadrați în grad de handicap a
crescut cu încă 10.
”Numărul copiilor care sunt încadrați într-un grad de handicap este în creștere, astfel în 2021 erau înregistrați 1417 copii, față de 1407 în aceeași perioadă a anului 2020. În municipiile Deva, Hunedoara și Orăștie funcționează cinci servicii de zi destinate copiilor cu dizabilități (3 publice și 2 private), unde copiii pot partipa la activități recuperatorii”, arată DGASPC Hunedoara.
Aproximativ 30% din totalul copiilor cu astfel de probleme sunt în VAlea Jiului.
”În Valea Jiului doar două
servicii private asigură activități recuperatorii copiilor cu dizabilități din acea zonă. Din situațiile
statistice rezultă faptul că un număr de 436 de copii cu grad de handicap au domiciliul în orașele și
municipiile din Valea Jiului, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din totalul copiilor încadrați în grad de handicap de la nivelul județului”, mai arată DGASPC Hunedoara.
Conducerea DGASPC are în vedere înființarea unui astfel de
centru public.
”Prin urmare, DGASPC Hunedoara își propune să înființeze un centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități în Valea Jiului, în funcție de liniile de finanțare ce vor fi identificate”, arată DGASPC Hunedoara.
Monika BACIU