Turismul la negru este o problemã cu care se confruntã statiunea montanã Parâng de câtiva ani de zile. Autoritãtile locale de la Petrosani nu gãsesc solutii pentru a albi turismul.
S-a încercat si o discutie la Ministerul Turismului pentru a clasifica unitãtile de cazare, însã demersurile trebuie fãcute, exclusiv, de proprietarii de cabane.
„Este o problemã veche. Am avut discutii de-a lungul timpului cu cei de la Ministerul Turismului ca sã îi ajutãm pe acesti investitori din Parâng sã se clasifice, sã poatã si ei sã intre într-un circuit turistic autorizat. Din pãcate, lucrurile nu au stat asa. Foarte multi au preferat sã rãmânã într-o zonã din aceasta cumva ilegalã, pentru cã, între timp, s-a tot modificat si legislatia. Probabil stiti de acele chestiuni cu opt camere, sau fãrã mic dejun inclus nu mai e unitate de cazare, autorizatii ISU si asa mai departe… Deci, existã încã aceastã problemã în Parâng. Eu nu vorbesc acum neapãrat de turismul la negru, vorbesc în primul rând de clasificarea unitãtilor de cazare cu margarete si asa mai departe. Aceastã clasificare trebuie sã se facã cãtre Ministerul Turismului nu de cãtre noi, primãria. Existã tot felul de alte institutii care pot sã intervinã, de la ANAF, pânã la Garda de Mediu dacã vreti, deci nu e o problemã care sã tinã doar de primãria din Petrosani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Edilul va solicita o nouã statisticã privind unitãtile de cazare clasificate din Parâng.
“Chiar o sã cer din nou o situatie, sã vedem clar câte cabane avem autorizate. Am înteles de la dumneavoastrã cã doar patru. Prin urmare, patru ar fi autorizate, clasificate, dar existã spatii de cazare care nu trebuie autorizate ca sã fie clasificate. Ele sunt în legalitate, dar functioneazã pe PFA, sau pe alte forme de organizare. Si numai putin, ca sã ne întelegem: vorbim de douã categorii de taxe, taxele si impozitele locale legate de clãdirea în sine, care se plãtesc, si taxe hoteliere – pe numãrul de locuri de paturi. La acestea din urmã e discutia! Dacã mã întrebati, noi putem sã verificãm autorizatia de functionare, cã noi le emitem, dar e foarte greu sã te duci si sã-i prinzi cã au cazati nu stiu câti turisti, oameni veniti din altã parte. Iar eu asta spun, cum s-a întâmplat si în Straja, sunt structuri care pot face aceste controale si care pot repune ordinea în aceastã privintã”, a mai spus sursa citatã.
În Parâng doar reprezentantii a 5 unitãti de cazare au declarat cã realizeazã activitate de turism, potrivit celor de la Taxe si Impozite Locale.
Cosmin BACIU