Neurochirurg în concediu, activitate sistatã

Spitalul de Urgentã din Petrosani se confruntã cu o lipsã acutã de medici. Sunt sectii care functioneazã cu un singur medic, iar când acesta este plecat în concediu activitatea este opritã.

La fel este cazul sectiei de neurochirurgie a Spitalului de Urgentã din Petrosani. Singurul neurochirurg este plecat în concediu. Fix o lunã de zile, timp în care nu are cine sã preia cazurile de specialitate. La fel s-a întâmplat si ieri când fetita de doi ani rãnitã în accidentul rutier de la Vulcan a trebuit transportatã de la Spitalul Judetean din Timisoara.

“Nu avem neurochirurg si am considerat cã trebuie transportatã la Timisoara, având în vedere cã are un politraumatism care ar putea pune probleme. Neurochirurgul e în concediu o lunã de zile. Nu pot sã îi interzic sã îsi ia concediu, e dreptul fiecãrui angajat de a-si lua concediu”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu. Cazul nu este singular. Mai existã sectii ale Spitalului de Urgentã din Petrosani care functioneazã cu un singur medic. “Mai avem sectii cu un singur medic…”, a mai subliniat sursa citatã. Una dintre sectiile cu un singur medic este cea de Oncologie. Aici, medicul a avut concediu luna trecutã, iar în perioada respectivã toti pacientii au fost trimisi acasã. La nivelul judetului Hunedoara doar douã spitale detin sectii de neurochirurgie. Este vorba de spitalul din Petrosani si Spitalul Judetean de Urgentã Deva.

Sectii care functioneazã cu pensionari

Spitalele din România se confruntã cu o crizã acutã de medici. Zeci de medici pleacã peste hotare pentru salarii de mii de euro. Astfel, în unitãtile medicale rãmân cadrele medicale pensionare, astfel încât sã nu se închidã sectiile. La Petrosani, 10% dintre medicii care profeseazã sunt pensionari.

“Avem deficit de medici la dermatologie, endocrinologie, radiologie, la recuperare medicalã. Existã si medici pensionari care în continuare practicã meseria. În mãsura posibilitãtilor am încercat acolo unde a existat si dorintã din partea medicilor respectivi sã îi pãstrãm pentru cã este nevoie de personal medical în spital. Avem 5-6 medici pensionari, adicã 10%”, a declarat, în urmã cu câteva luni, managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.

Monika BACIU

Advertisements