Municipiul Lupeni a fost gazda mai multor delegații de tineri și oameni administrațiile mai multor țări din Europa. Proiectul NET4EU, se adresează tinerilor din Europa, uniți prin intermediul Uniunii Europene, iar copiii de la noi au spus că Lupeniul este locul dintre două îmbrățișări ale munților, locul în care vor să se întoarcă mereu cu mândrie.
În perioada 24 – 27 octombrie, în Letonia s-a desfășurat etapa a treia a proiectului NET4EU din care fac parte patru țări: România, Ungaria, Italia și Letonia, iar în aceste zile sunt la Lupeni.
În acest proiect, cei implicați află despre Uniunea Europeană, în contextul de după cele două Războaie Mondiale. Sunt implicate școli, administrații locale și tinerii află cât de mult a însemnat Uniunea Europeană pentru ceea ce avem azi.
Iar tinerii de la noi ne-au spus ce cred ei despre acest for european, dar și ce le vor spune la Bruxelles despre România și Lupeni.
„UE este un spațiu sigur pentru țări, un spațiu în care economiile pot deveni stabile, iar beneficiile noastre sunt chiar fondurile europene oferite tinerilor pentru dezvoltare și programele la care participăm. Eu le voi spune celor de la Bruxelles că România este o țară foarte frumosă, cu mult potențial și care nu atinge tot ce ar putea atinge. Sper ca, pe viitor, să rămână casa mea, că mă voi întoarce la Lupeni, unde vreau să devin medic. Tot timpul am văzut Lupeniul ca o îmbrățișare între munți și aș dori să locuiesc înapoi la îmbrățișarea mea”, a spus Flavia Bolosin Duleanțu, elevă din Lupeni.
Adminsitrația de la Lupeni este principalul parterenr al acestui proiect, iar primarul Lucian Resmeriță a venit să le mulțumească tuturor pentru implicare. „Sunt antrenați foarte mulți copii în acest proiect în care este vorba despre Uniunea Europeană și cum vedem noi, copiii nostri, relația dintre România și restul țărilor. Va fi o dezbatere și azi, vom afla cum fac ei școală acum, cum facem noi, cum e la ei în administrație și cum e la noi, dar important este că elevii sunt interesați”, a adăugat și Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Italia, Letonia, Ungaria și România, iar ultima etapă a proiectului va fi la Bruxelles. „Urmează ultima acțiune ce va avea loc la Bruxelles, iar noi vom fi acolo, în plen și va fi o temă de dezbatere exact pentru aceste state. Mă bucur că reușim să interacționăm astfel și că la noi sunt acum și consilieri locali din țările partenere și de la diverse instituții, precum și elevi”, a conchis primarul Lucian Resmeriță.
Tinerilor din toate comunitățile li se arată astfel cât de mult a contat că acum țările membre ale Uniunii Europene sunt unite, au idealuri comune, chiar dacă istoria, mai ales în timpul războaielor mondiale, le-a deosebit total, ba chiar le-a învrăjbit.
Diana Mitrache