Doctorul Cristian Remus Harsan, din Vulcan, a luptat un an de zile, si nu a incetat, sa fie lasat sa-si puna experienta in slujba ”lui acasa”. A venit insetat de Romania si s-a intors in Iraq indurerat si confuz…
Nu recunoaste ca este intristat de aceasta ultima luna traita acasa, in Romania, Valea Jiului… Entuziasmul debordant, energia sa molipsitoare si optimismul, care nu au fost atinse de razboiele din Iraq si Afganistan, au fost umbrite serios de a treia venire in tara, in concediul periodic acordat de o mare companie medicala construita de englezi in Iraq.
Desi apreciat de americani si englezi, care se mandresc cu initiativele sale, cu munca efectiva si cu daruirea cu care isi indeplineste menirea de medic, Cristian Remus Harsan, a visat si viseaza sa activeze in tara sa. A fost cu greu acceptat la Urgenta Spitalului din Vulcan, dar cu competente limitate, datorita unei legi romanesti aberante. S-a implicat in ajutorarea oamenilor cu care viata nu a fost prea darnica lipindu-se de extraordinara echipa de profesionisti, condusa de dr. Catalin Popa, a Asociatiei Search and Rescue Service Romania (SARS) – Serviciul de Cautare Salvare, din Vulcan pentru a pune umarul la consolidarea asociatiei. Nu a stat si a incercat sa arate celor care construiesc sistemul de sanatate ca se pierd medici de valoare, facand referire la alte cazuri de medici de exceptie, nu doar la al sau. In zadar, pentru ca proiectul noii legi a sanatatii este inca in dezbatere publica.
La SMS, cea mai mare companie medicala engleza din Iraq
Deci Romania nu-l doreste. Ca urmare, a semnat una dintre multiplele oferte facute de Occident. A semnat un contract pe perioada nedeterminata cu o mare companie medicala privata, construita de englezi, care fiinteaza si in Erbil, Iraq. Soran Medical Services – SMS – este singura companie care asigura tot ce inseamna ramura medicala, incepand de la inspectii in teren, interventii medicale, operatii, dar si securitatea demnitarilor si a transporturilor de orice fel, asigura chiar si masuri de protectie, salvare si asistenta medicala in cazul forajelor de adancime, scapari de gaze, atac cu gaze etc., pentru ca unitatea medicala are contracte cu mari companii de profil care activeaza In Iraq, precum OMV, Rompetrol si cele ale guvernului kurd.
Contractul semnat de Cristian Remus cu repesctiva companie este unul flexibil in viziunea doctorului, adica doua luni este ”pe baricade”, dupa care o luna are concediu. In primele doua luni doctorul a demonstrat ca este mult mai mult decat un salvator de vieti, ca este un bun coordonator si ”profesor”, fara sa uite de continua sa perfectionare.
”Ce am facut? Eram doctor – emergency phisicians, cu atributiile si responsabilitatile aferente la acel nivel, aveam ca atributii in plus de a observa si de a lua masuri acolo unde se impuneau, plus coordonarea. Eram un super vizor pentru celilalti medici. Am o echipa frumoasa acolo, toti cu experienta in teatre de razboi. De exemplu, soferul este si bodyguard si asistent si provine din Fortele speciale ale USA, a participat la raboiul din Iraq. Apoi managerul de operatiuni este din Marea Britanie, cu o experienta bogata in teatre de razboi. Chiar si directorul general al companiei este tot un om cu experienta de razboi, specializat In escorta, securitate transporturi etc. Dar am si romani, chiar de aici de la noi. Doctorii urgentisti de aici din Vale, Claudiu Toma cu beckgraud de Iraq, si Petre Corlan, la fel. Mai este Romeo Rahau, din Mircurea Ciuc, medic de urgenta care are drept de practica pentru ca s-a nascut mai repede si nu a prins legea aceea din 2007, care ne interzice sa practicam la noi in tara. Si daca ai drept, daca te inscrii la acel rezidentiat impus, ti se ridica dreptul de practica, asa cum s-a intamplat cu dr. Mihai Preda. Parca i s-au sters cu buretele toti anii aceia, aproape 10 ani ca medic de urgenta” – a declarat abatut, de data aceasta, fara jovialitatea proverbiala, doctorul Cristian Remus.
In toata aceasta perioada a inceputului de contract, a predat si cursuri de profil in cadrul companiei dupa ce s-a specializat el insusi in resuscitare cardiaca sub egida Asociatiei Americane de Cardiologie. Urmeaza prin Marea Britanie o alta specializare, sindrom postraumatic, pentru competente in tratarea soldatilor care au luptat in razboaie.
Demisia de la Urgenta Vulcan, aprobata imediat
Cristian Remus Harsan face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie, cu drept deplin de practica in calitate de doctor in Anglia, Irlanda, Scotia, Wales, Australia, Sud Africa, US Army si UK Army etc., exceptand Romania, a fost agajat la Urgeta Spitalului Municipal din Vulcan, dar cu competente limitate. Adica trebuia sa practice doar in prezenta unui alt doctor de urgenta, doar pentru ca intrase in sistem dupa adoptarea legii din 2007. Tensiunile sub care se lucreaza aici, tesiuni create de conducere care doreste sa impuna practici in afara Ordinului ministerului 1706/2007, ce stabileste reguli clare si stricte de functionare a unitatilor si centrelor de urgenta, plus atitudini care nu au de-a face cu actul medical si procedurile stricte din domeniu, l-au facut pe Cristian Remus sa-si inainteze demisia. Demisia i-a fost aprobata pe loc.
”M-au deranjat mai multe, dar faptul ca se doreste impunerea preluarii de catre Urgenta a copiilor, lucru ilegal, a fost apogeul pentru mine. In loc sa discutam, sa gasim solutii pentru a putea face acest lucru, primarul insotit de managerul spitalului au venit sa ne dea lectii de medicina ducand In derizoriu acesta meserie. Un alt lucru care mi s-a parut impardonabil a fost refuzul conducerii ca studenti de la facutatile de medicina sa faca practica la Urgenta din Vulcan. Nu am inteles care a fost logica acestui refuz, pentru ca aveam oameni care munceau gratis, plus faima pe care o putea castiga spitalul cu aceste ocazii, prin acesti viitori doctori si prin universitatile de unde proveneau. Clar mediul de lucru de aici este grav viciat profesional de astfel de atitudini si ma tem ca acea echipa extraordinara nu va mai rezista mult acolo” – a declarat trist doctorul demisionar, precizand ca regreta profund ca nu poate face nimic pentru locurile sale dragi lui, pentru ca nu este lasat.
Director medical la Soran Medical Services Iraq
Duminica, Cristian Remus Harsan, a plecat din nou spre Iraq, de acesta data in calitate de director medical al marii companii Soran Medical Services. Dupa cele doua luni de munca si ca dovada a inaltului profesionalism, doctorul din Vulcan a fost avansat.
”Inainte de a veni in concediu, am fost sunat de conducerea companiei si dupa ce si-au expus motivele, respectiv ca sunt incantati de prestatia mea, ca sunt mandri ca ma au etc., m-au anuntat ca am fost numit deputy manager, un fel de director medical. Acest lucru imi sporeste responsabilitatile, pe langa munca de doctor. Voi face munca de birou, voi coordona activitatea, voi negocia contracte in numele companiei acoperind doua dintre cele mai mari orase din zona Iraq-ului, respectiv Sulaymaniyah si Ebril. Satisfactia muncii exista, iar aceste recunosteri ma stimuleaza si ma reponsabiluizeaza Inzecit sporindu-mi exigentele fata de mine” – a spus dr. Cristian Remus.
Doctorul va veni de fiecare data cu speranta acasa, insetat de tara lui. Dar probabil se va produce ceea ce a trait si a pus pe hartie, un emigrant roman, Alin Fumurescu, profesor de filosofie politica la Indiana University-Bloomington…
” Vino (acasa –n.n.), daca insetezi tare, dar ai sa pleci mai indurerat si mai confuz, realizand ca, de fapt, alternativa perpetua in care traiesti, dulcele intangibil, posibilitatea acelui acasa la care visezi mereu si-n care, ca emigrant roman, esti suspendat o viata intreaga, de fapt nu exista. A murit si, incet-incet, va muri si in tine.”
Ileana Firtulescu