În Valea Jiului, imediat dupã terminarea Postului Mare, din prima zi de Pasti se pornesc nedeile strãmosesti. În functie de asezare momârlanii si-au stabilit ziua în care sã tinã aceastã sãrbãtoare, în asa fel încât sã nu coincidã cu o alta a altei asezãri de momârlani din Valea Jiului. Motivul este unul simplu: în acest fel toatã suflarea poate participa la serbare. Manifestarea a începe dis de dimineatã, când se strâng grupuri de prieteni si rude ale gospodarilor care pregãtesc masa, dar si bucatele specifice pentru petrecere.
„Credinciosii localnici aduc si jertfesc animale de bunã voie, fãcând praznic, la care invitã apoi pe toti doritorii. Oamenii sunt serviti cu bucate traditionale, cu ciorbã sau tocãnitã de batal, varzã cãlitã si, mai ales, pãsatul cu brânzã cu colac si un pahar de vin”, spun momârlanii. Bucatele sunt traditionale si preparate dupã reteta lãsatã cu limbã de moarte de strãmosi. Pentru cã este o zi de veselie, iar toate disputele trebuie uitate, la nedeie poate participa oricine are bunãvointã spun momârlanii. Nici sãracii nu sunt uitati, iar cu cât sunt mai multi cu atât bucuria este mai mare pentru cã de Pasti trebuie sã se dea si de pomanã, iar nedeia este un bun prilej pentru a aduce o bucurie, dar si o masã caldã celor nevoiasi.
Maximilian Gânju