Oale umplute si puse pe foc, oameni în straie populare, sute de localnici si turisti au umplut platoul din munte, luni, în Parâng. A fost zi liberã, iar telescaunul gratuit pentru toti cei care au vrut sã urce în munte pentru a ajunge la Nedeia Troitei, un eveniment vechi de sute de ani ce are loc la praznicul Adormirii Maicii Domnului.

La fel au procedat si strãmosii nostri, care urcau aici pe jos în sfânta zi de sãrbãtoare, iar în munte, i-am gãsit si acum pe momârlani, chiar înainte de a se aduna lumea. Toti stiau bine ce au de fãcut, amestecau cu sârg în oalele cu mãmãligã, în cele cu varzã cãlitã si în tocana de berbec. Toate erau pregãtite gratis pentru meseni, de oameni care se pricep si care fac asta de când se stiu.

„Noi pregãtim acum varzã, ciorbã de oaie si pãsat. Am urcat la munte de azi dimineatã de la 7 sã fie gata la timp mâncarea. Cred cã o sã iasã vreo 700 de portii. Doar noi stim ce punem în oale. Secretul nu vi-l pot da tot. Fiecare face dupã sufletul lui când pregãteste masa, dar pãstrãm totul de la strãmosii nostri. Asa am mostenit noi de la strãmosii nostri si doar bãrbatii pregãtim, mai ales cã si oalele sunt grele”, ne-a explicat Filimon Rus, localnic din Jiet, care coordona activitatea la oale.

Sute de oameni au venit din toate colturile Vãii Jiului, la aceastã nedeie, pentru cã vremea a fost numai bunã si, fiind zi nelucrãtoare, cu totii au vrut sã vadã si sã guste din traditiile momârlanilor din Jiet. ” Am iesit si noi în excursie. Sunt din Petrila si am venit aici. Aici se face pomana de Sfânta Marie si e timpul frumos. E bine. Stiam de traditie si de asta ne-am si hotãrât sã venim”, ne-a spus o femeie care astepta sã înceapã slujba religioasã la troitã.

4-1

”Ne-au luat copiii sã venim. Stiam cã în fiecare an este aici nedeie, dar acum e primul an când vin sus. Ne place aici. Eu am mai fost de pe partea celaltã a Parângului. Aici vin prima datã. Copiii s-au dus în drumetie în pãdure si noi asteptãm slujba si am privit prin oalele momârlanilor, care miros tare bine. Abia asteptãm sã gustãm”, a spus o altã femeie. ”Am venit sã sãrbãtorim, sã ne simtim bine, sã ascultãm muzicã momârlãneascã. Durlu- durlu! Nu prea stiu eu multe de traditie, dar stiu cã localnicii din Jiet vin în fiecare an aici, în aceastã zi si e bine cã pãstrãm traditiile”, a spus un alt localnic din Valea Jiului.

Si pentru cã de Sfânta Maria la munte au urcat si Mariile, una dintre cele mai mici, ne-a spus cât de mult îi place la munte de ziua ei de nume. „ Da e ziua mea. Azi e Sfânta Maria si mie îmi place foarte mult aici cã sunt oameni mai multi”, ne-a spus o Maria de 5 ani.

Nimeni nu s-a atins de bucate, pânã ce preotul nu le-a sfintit si nu a terminat slujba de la troita din Parâng. „Este Nedeia Troitei si Sfânta Maria, deci o dublã sãrbãtoare pentru noi si anul acesta, asa cum s-a hotãrât în Consiliul local, primãria a organizat acest eveniment, împreunã cu momârlanii nostri, cu produse traditionale, muzicã si voie bunã. E o zi de sãrbãtoare pentru toti si e foarte multã lume, mai ales cã ne-a ajutat si Dumnezeu sã fie vremea bunã, ca sã putem petrece”, a conchis Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

În Parâng a fost joc si voie bunã si localnicilor, momârlanilor si cabanierilor li s-au alãturat si turistii aflati la munte, care au gustat, la rândul lor, din bucatele pregãtite pe pirostrii.

Diana Mitrache