Nedeia Sânzienelor, întrecere cu cai și muzică bună la Straja

P ierdută în negura timpurilor, Nedeia Sânzienelor revine la Straja și în acest an. Călăreți cu cai mândri vor urca în galop pe Drumul Crucii într-o întrecere senzațională și, în munte, la Straja, va fi muzică populară. Totul, după ce vineri, oamenii vor ieși de la
slujba ce se ține la schitul din Straja.

Nimeni nu mai știe când o fi fost prima horă în munte, de Sânzinee, nimeni cine au fost cei mai buni călăreți, pe cei mai frumoși cai, dar localnicii de la noi și din Gorj s-au întâlnit mereu în munte, cu ocazia sărbătorii din 24 iunie, în ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, după slujbele de la biserică. Cu toții țin la tradiții și, dacă așa s-au obișnuit, atunci nici nu aveau cum să facă altceva în această zi.
„De sute de ani se întâlnesc românii din Ardeal cu cei de dincolo, din Oltenia. Vor fi și în acest an oameni la munte, va fi muzică, voie-bună, dar, bineînțeles că după slujba religioasă de la Straja. Va fi tradiționalul concurs de cai, la care sperăm să participe cât mai mulți concurenți. După aceea va începe un spectacol de muzică populară”, a spus Emil Părău, organizatorul Nedeii Sânzienelor.
La Straja, se întâlneau mereu românii din Ardeal, cu cei din Oltenia, chiar dacă aici a fost, la un momentdat, granița. Nedeia a continuat și oamenii au venit de Sânziene să petreceacă, iar de-a lungul timpului, nimeni nu a putut să îi oprească, nici în perioada comunistă măcar. Totul începe vineri, la ora 12,00, după slujba de la biserică.
Invitația vine și de la Consiliul Local Lupeni, care promite un spectacol de excepție cu: Nicu Novac, Adina Hada și Miruna Medrea, Ion Drăgan, Florin Mureșan, Ovidiu Olari,
Denisa Mureșan și Junii Petrileni, acompaniați de Orchestra de muzică populară Adreleana.
Diana Mitrache