Sute de oameni, localnici și momârlani, și-au dat întâlnire la cota 1500, în Parâng, în mare zi de sărbătoare, de Adormirea Maicii Domnului. Au încins de dimineață pirostriile și au pornit petrecerea. Nu înainte ca preotul să slujească și la troița în jurul căreia se ține această sărbătoare câmpenească.
Ziua de 15 august este zi liberă, declarată la nivel național, iar în Parâng are loc tradiționala Nedeie a Troiței. Adunarea câmpenească are loc mereu în apropierea locului în care iubitorii Parângului au ridicat Troița din lemn, închinată tuturor celor care știu cât de importanți sunt munții noștri.
Aici, momârlanii au ajuns primii. Sunt localnici, crescători de animale, iar pentru acest eveniment au sacrificat berbeci și au pus la foc păsatul, cu brânză de oi și varza la călit, alături de ceaune cu tocană de berbec.
„Am pregătit varză, păsat și ciorbă de oaie. E specific zonei, tradiția noastră”, mi-a spus un momârlan, care amesteca în oale, pentru că aici, la noi, doar bărbații stau la foc.
„E o zi frumoasă și, în fiecare an, tradiția o ducem, de la moșii noștri, mai departe. Facem mâncarea noastră tradițională și vrem astfel să bucurăm lumea cu bunătățile noastre”, a completat un altul, care degusta din mâncarea care fierbea de dimineață pe pirostrii.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu, că ne-a dat timpul acesta așa frumos. Îi mulțumesc și Fecioarei Maria, Maica Sfântă, că astăzi e ziua adormirii și o cinstim și noi cum putem. Le mulțumim celor din Consiliul local și celor care s-au implicat că putem duce mai departe tradiția. Dintotdeauna a însemnat această zi foarte mult pentru noi, ca creștini. Pentru noi, Fecioara Maria este unica ființă a noastră pe care o respectăm”, a spus un alt momârlan îmbrăcat în straie populare.
Administrația locală de la Petroșani a alocat, pentru Nedeia Troiței, 24.000 de lei, iar telescaunul a funcționat gratuit pentru toți cei care au urcat în munte. Și nu au fost puțini cei care au venit să deguste din mâncarea momârlanilor. Iar unii dintre ei chiar i-au îndemnat pe cei plecați peste hotare să vină să vadă cât de frumos este la noi.
„Ne-am îmbrăcat frumos pentru nedeie și încurajăm tineretul să facă la fel. Că nu prea mai vedem oameni în portul popular”, a spus unul dintre participanții la nedeie, care a îmbrăcat costumul popular, alb, cusut cu ață neagră.
„E ceva frumos și e cea mai mare mândrie a noastră. Așa trebuie, ca să nu se piardă tradiția”, a spus și o tânără femeie, costumată și ea în portul tradițional al momârlanilor din zona Văii Jiului.
„Ziua de azi, organizată de momârlanii noștri din Valea Jiului este zi de sărbătoare. M-am echipat corespunzător, cu ie”, a spus un localnic care a urcat la munte îmbrăcat măcar cu ie.
„Trăiască tradițiile noastre românești și cei plecați la muncă, peste hotare, să vină la noi aici, să vadă ciubărul ăla cum fierbe cu mâncare românească, cu lemne din pădure”, a fost îndemnul unui alt localnic.
Înainte ca momârlanii să întindă masa, iar mesenii să guste, în munte a avut loc o slujbă închinată sfintei sărbători a Fecioarei Maria. „Iată că s-a transmis această tradiție de a urca la munte, în Parâng, în ziua Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria. Suntem alături de oameni. Le mulțumim momârlanilor pentru tot ce fac ei, consiliului local al municipiului Petroșani, domnului primar. Dar vreau să risipesc această nedumerire legată de faptul că nu este bine ca, în această zi, să ne urăm La mulți ani! Se spune că ar fi o zi tristă. Nu este, pentru cei care privim veșnicia ca pe mutarea din Viața Pământească, spre Veșnicia din Patria Cerească. Prin urmare, a felicita pe cineva, a te ruga să trăiască ani mulți pe pământ sub ocrotirea lui Dumnezeu și a Maicii Preacurate, înseamnă că îi dorești numai binele”, a spus, înainte de slujbă, preotul Gabriel Bulf, protopop de Valea Jiului
Diana Mitrache