Muzeul Mineritului din Petrosani va fi modernizat în baza unui contract cu finantare europeanã. Clãdirea monument istoric, va fi amenajatã sub supravegherea unui arheolog. Municipiul Petrosani a obtinut finantare prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, Prioritatea de Investitii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural pentru proiectul „Reabilitarea clãdirii Muzeului Mineritului si amenajare muzeisticã”, aratã anuntul postat pe site-ul Primãriei Petrosani.
Activitatea de asistentã tehnicã – dirigentie de santier si supraveghere arheologicã – în cadrul proiectului „Reabilitarea clãdirii Muzeului Mineritului si amenajare muzeisticã” este împãrtitã pe douã loturi, dupã cum urmeazã: LOT 1 – Dirigentie de santier în cadrul proiectului (Domeniu de autorizare conform Ordinului 1496/13 mai 2011: 1.Consolidare si restaurare monumente istorice – toate categoriile de importantã si autorizare MC conform Ordinului nr. 2495/26.08.2010) LOT 2 – Supraveghere arheologicã a lucrãrilor de investitii (Domeniu de atestare conform Ordinului nr. 2495/26.08.2010: 4 – consolidare/restaurare, structuri istorice, categoria F – dirigentare lucrãri)
“Sunt luate în considerare autorizatiile si atestatele care sunt în termenul de valabilitate indiferent de legislatia care era valabilã la data obtinerii lor”, mai aratã anuntul Primãriei Petrosani. În acest sens, ”dirigintele de santier îsi va desfãsura activitatea ca reprezentant al Beneficiarului în relatiile cu Proiectantul, Constructorul, Furnizorii, Contractantii de servicii în derularea contractului de lucrãri. Activitatea Dirigintelui de Santier va fi condusã de urmãtoarele principii: dirigintele de santier actioneazã în interesul exclusiv al Beneficiarului; impartialitate, atât fatã de Beneficiar, cât si fatã de Constructor, Furnizori, Proiectant si alti prestator de servicii; fidelitate totalã fatã de Beneficiar/Autoritate contractantã; respectarea tuturor prevederilor legale de reglementare în domeniu”, iar “Specialistul atestat în domeniul protejãrii monumentelor istorice îsi va desfãsura activitatea ca reprezentant al Beneficiarului în relatiile cu Proiectantul, Constructorul, Furnizorii si alti contractanti din cadrul proiectului „Reabilitarea clãdirii Muzeului Mineritului si amenajare muzeisticã”. Specialistul atestat în domeniul protejãrii monumentelor istorice care întreprinde activitatea de supraveghere arheologicã trebuie sã adere la principiile continute de Codul Deontologic al Arheologilor din România si la legile care guverneazã aceste principii”, mai aratã documentul.
Monika BACIU