Abia s-au pârguit primele fructe si afinarii au dat buzna la cules. Primii negustori de afine si-au fãcut aparitia în Piata Centralã Petrosani, iar pentru cã sunt putine au si pret pe mãsurã. Oamenii cutreierã toti muntii pentru a gãsi cele câteva zone unde afinele sunt coapte si de aceea spun cã 8 lei pe „badoagã”, circa jumãtate de kilogram, este un pret corect.
La tarabele din pietele Vãii Jiului si-au fãcut loc si primii culegãtori de afine care încearcã sã facã un ban de pe urma delicioaselor fructe care au si întrebuintãri medicinale. Kilogramul costã cam 20 lei si nu este loc de negociere, însã cei mai multi preferã sã vândã la „badoagã” adicã la jumãtate de kilogram. Pretul o sã scadã odatã cu aparitia concurentei, însã acum pentru o gãleatã cu afine culegãtorii trebuie sã umble toti muntii încã de la ivirea zorilor. Încearcã sã strângã un ban de zile negre.
Oamenii trudesc cât e ziua de lungã pe munti în cãutarea fructelor de pãdure care le aduc venituri deloc de neglijat. Unii dintre ei se vor muta cu totul la poalele muntilor, doar o sã mai economiseascã niste bani cu întretinerea pe varã si vor face un profit bunicel.
Muncã multã, profit pe mãsurã
„Este greu dar se câstigã dacã muncesti. Media e si de 50 de lei pentru o zi de muncã, nu e rãu deloc. Ne trezim la cinci dimineata si plecãm la cules de afine. Seara venim din munti si vindem ce am strâns. Aduni si 2000 de lei într-o lunã dacã ai chef de muncã, nu ti-e fricã de urs si cunosti zonele unde se fac”, a spus Mihai, unul dintre culegãtori.
Afinarii care urmãresc sã facã un ban din aceastã activitate se mutã în munte pe perioada sezonului din douã motive. Primul ar fi cã este o concurentã foarte mare si locurile lor ar putea fi „pieptãnate” de alti culegãtori mai matinali si al doilea ar fi cheltuiala cu naveta.
Maximilian Gânju