U na dintre prioritățile primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu o reprezintă modernizarea întregului sistem de colectare și depozitare a deșeurilor în municipiul Vulcan, accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare deșeurilor, în vederea conformării cu directivele europene.
În acest sens, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, prin implicarea administrației locale din Vulcan au fost obținute două finanțări deosebit de importante prin care se vor înlocui actualele containere cu insule ecologice digitalizate și se va realiza un centru de colectare prin aport voluntar în municipiul Vulcan.
În perioada imediat următoare, primarul Cristian Merișanu va semna două contracte de finanțare pentru două proiecte care vor aduce la standarde europene sistemul de gestionare și colectare a deșeurilor în municipiul Vulcan.
1.Proiectul “Construirea de insule ecologice digitalizate supraterane în municipiul Vulcan” presupune înființarea unui număr de 50 insule ecologice supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor.
Colectarea separată a deșeurilor și îmbunătățirea activității de control și monitorizare a parametrilor de calitate a mediului contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului Vulcan. Implementarea unei rețele de insule ecologice are potențial economic pe termen lung, prin diversele posibilități de revalorificare a materialelor reciclabile colectate separat, contribuind la dezvoltarea economiei circulare.
Insulele ecologice digitalizate supraterane de colectare a deșeurilor vor fi amplasate în majoritate pe locurile actualelor containere din punctele gospodărești.
Insulele ecologice vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiind colectate informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate.
În cadrul acestui proiect se va face și o campanie de informare a locuitorilor municipiului Vulcan cu privire la colectarea separată și valorificarea diferitelor categorii de deșeuri.
Valoarea totală a acestui proiect este de 2.956.373 lei.
2.Proiectul “Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în municipiul Vulcan” presupune realizarea unui sistem de colectare selective a deșeurilor în municipiul Vulcan, care nu se pot colecta în sistem “door-to-door” , respective deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
Valoarea acestui proiect este de 3.830.913 lei.