M unicipiul Lupeni, la fel ca toate localitățile din Valea Jiului, au fost reprezentate de industria minieră. Odată cu restructurarea acestei activități, la Lupeni se caută o nouă identitate.
”Municipiul Lupeni își caută o nouă identitate, după ce industria minieră, preponderență în zonă, a suferit o ajustare majoră, determinată de noile realități politice și economice ale României. Paralel cu falimentul unor firme care coabitau cu industria minieră locală, s-a născut, și în Lupeni, sectorul privat, care astăzi constituie o importantă prezență în economia Municipiului. În ultimii ani, au apărut și s-au dezvoltat importante firme în domeniul turismului, industriei forestiere, industriei panificației, comerțului”, arată strategia publicată pe site-ul municipalității. Turismul este cheia dezvoltării municipiului Lupeni.
”Frumusețea și varietatea cadrului natural, precum și bogăția elementelor cu caracter cultural (artistic, arhitectural, etnografic și istoric) și existența Stațiunii Turistice Straja, conferă Municipiului Lupeni un potențial ridicat de dezvoltare a serviciilor turistice și de agrement.
Stațiunea turistică Straja este situată la cca. 9 km de trupul principal al Municipiului, pe drum auto, la o altitudine cuprins, între 1350 m şi 1580 m, într-un cadru natural pitoresc, pe versantul nordic al Munților Vălcan, dominat de Vârful Straja(1868m), care împreună cu versantul sudic al Munților Retezat, străjuiesc Valea Jiului de Vest şi în detaliu localitățile Lupeni, Paroşeni şi Vulcan”, mai arată documentul.
Accesul se face fie pe drumul DJ664A, practicabil tot timpul anului, fie cu telegondola, care are o lungime de 2,8 km și pleacă din zona agrement „Braita”, de la 750 m altitudine ajungând la 1350 m altitudine, la sosire.
Monika BACIU