Municipiul Lupeni își asumă un parcurs strategic orientat către dezvoltarea durabilă, concentrându-se pe transformări esențiale pentru a răspunde așteptărilor comunității și pentru a construi un viitor prosper. Viziunea strategică a orașului se conturează în jurul ideii de dezvoltare economică susținută, diversificare a economiei și investiții în resursele umane.
”Viziunea strategică sintetizează sensul evoluției de dezvoltare a Municipiului și precizează direcția și transformările necesare pentru ca așteptările să devină realitate. Viziunea privind dezvoltarea Municipiului Lupeni reprezintă o stare dorită, proiectată în viitor și care configurează o posibilă și așteptată dezvoltare, raportându-se la resursele necesare pentru a ajunge acolo. Ea presupune o gândire dinamică și capabilă să evalueze pe termen lung șansele de dezvoltare pentru atingerea scopului dorit. Construcția viziunii de dezvoltare ia în considerare faptul că cetățenii, instituțiile, organizațiile, mediul de afaceri, trebuie să își găsească interesul și așteptările în propunerea de dezvoltare strategică”, arată administrația locală de la Lupeni.
Astfel, viziunea de dezvoltare durabilă a Municipiului Lupeni este concentrată pe dezvoltarea economică, ca rezultat al susținerii mediului de afaceri existent și dezvoltarea unui sector al IMM-urilor locale puternic și dinamic, dar și pe folosirea oportunităților pe care Municipiul le are, dezvoltând sectorul serviciilor și valorificând potențialul turistic, devenind o destinație atractivă pentru turiști dar și pentru cei care muncesc și trăiesc aici.
”Trebuie să luăm în calcul faptul că Municipiul Lupeni are o istorie îndelungată în industria mineritului, însă odată cu declinul industriei, orașul trebuie să își diversifice economia. Accentul pe turism și dezvoltarea afacerilor mici ar putea fi o soluție viabilă ținând cont de faptul că împrejurimile naturale ale orașului, inclusiv Munții Parâng, oferă oportunități pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, schi și camping. Dezvoltarea infrastructurii turistice, cum ar fi cazare, restaurante și atracții turistice, ar putea crea noi oportunități de locuri de muncă și de asemenea, ar aduce capital în Municipiul Lupeni”, mai notează strategia de dezvoltare a municipiului Lupeni.
O componentă crucială a viziunii de dezvoltare a Municipiului Lupeni este îmbunătățirea calității vieții rezidenților. Investițiile în facilități comunitare, precum centre sportive, centre culturale și parcuri, vor consolida infrastructura socială a orașului. Proiectele dedicate protecției sociale și dezvoltarea unei administrații publice eficiente vor completa eforturile de a asigura un mediu de trai optim.
”Dezvoltarea economică este văzută ca fiind strâns legată de calitatea capitalului uman, ca principală condiție a performanței economice. Educația, calitatea învățământului, legătura cu piața locurilor de muncă, sunt de asemenea văzute ca factori care influențează direct capitalul uman. Municipiul Lupeni are o populație relativ redusă, iar mulți tineri părăsesc orașul în căutarea unor oportunități, în alte orașe ale țării sau în afara țării. Încurajarea creșterii întreprinderilor mici și crearea de oportunități de muncă ar putea ajuta tinerii să rămână în oraș. În plus, investițiile în educație și programe comunitare ar putea îmbunătăți calitatea generală a vieții rezidenților. Îmbunătățirea facilităților comunitare, cum ar fi centre sportive, centre culturale și parcuri, ar putea, de asemenea, îmbunătăți infrastructura socială a orașului. Un alt aspect important avut în vedere îl reprezintă calitatea locuirii, unde includem și proiectele dedicate protecției sociale, alături de dezvoltarea unei administrații publice prompte, deschise către cetățean și eficiente”, mai arată documentul.
Municipiul Lupeni privește cu încredere spre viitor, orientându-se către o dezvoltare durabilă care să îmbine progresul economic, protecția mediului și bunăstarea comunității.
Monika BACIU