Persoanele decedate care nu au apatinãtori sunt îngropate, de multe ori, fãrã preot. Doar dacã vreunui preot i se face milã de mortii nimãnui îi îngroapã obsteste. Sute de bãtrâni din Valea Jiului îsi duc bãtrânetea singuri. Copiii fie le-au plecat în strãinãtate, fie le-au murit. Numai la Petrosani sunt zeci de cazuri de bãtrâni care nu mai au pe nimeni. Nu au pe nimeni care sã îi îngroape. În aceste cazuri, responsabilitatea cade în sarcina primãriei. Spre exemplu, anul trecut, 7 persoane au fost înmormântate de primãrie.
“Au fost înmormântate din fondurile Consiliului Local 7 persoane fãrã apartinãtori si asistati social”, aratã raportul Directiei de Asistentã Socialã Petrosani. La mormintele acestor oameni nu se grãbeste nimeni sã vinã sã le aprindã cate o lumânare. Potrivit reprezentantilor Directiei de Asistentã Socialã Petrosani, sunt douã cazuri în care persoanele decedate sunt îngropate pe banii primãriei. “În cazul acestor persoane spitalul ne anuntã pe noi si pe cei de la Politie. Politia face cercetãri pentru a stabili dacã persoanele decedate au sau nu rude, iar în cazul în care nu au niciun apartinãtor ne anuntã pe noi prin adresã, iar noi îl înmormântãm din fondurile bugetului local. Noi îi mai înmormântãm si pe cei care provin rândul beneficiarilor de ajutor social. Dacã moare un beneficiar de ajutor social acolo îl putem înmormânta în baza Legii 416. Se acordã un ajutor familiei în functie de cheltuielile pe care le-a avut. Apartinãtorii trebuie sã facã dovada cheltuielilor, iar potrivit legii, ajutorul se acordã în cuantumul ajutorului social pe care l-a avut. Sumele nu sunt foarte mari pentru cã nici ajutoarele nu sunt foarte mari”, a declarat Cristina Mraz, director executiv DLAS Petrosani. Mortii nimãnui sunt îngropati fãrã slujbã, flori sau lacrimi. Nu are cine sã plângã la cãpãtâiul celor decedati.
“Nu prea vin preotii, rar vin, dar depinde. O înmormântare costã cam 600 de lei, asta în conditiile în care persoana decedatã nu se aflã într-o altã localitate, iar noi trebuie sã ne deplasãm sã o aducem aici. Am avut si cazuri în care au fost persoane fãrã apartinãtori si a trebuit sã îi aducem din alte localitãti”, a mai spus sursa citatã. Nu se murmurã nicio rugãciune, nu se aude de nicãieri “Dumnezeu sã-l ierte”, nu cad discret lacrimi pe iarba încoltitã. Nu e nimeni care sã spunã cateva cuvinte, se aude doar sunetul surd al pãmântului prãvalit peste scândurile lãcuite ale sicriului.
Monika BACIU