Un proiect de inspiratie europeana va fi implementat si in judetul Hunedoara, iar prin intermediul acestuia monumentele istorice pot avea o soarta mai buna.
Este vorba despre proiectul „Protectorii Patrimoniului- Infiaza un monument”, care a fost prezentat de secretarul general adjunct al UDMR, Csilla Hegedüs. Aceasta s-a aflat, pentru doua zile, in judetul Hunedoara, unde a participat, in municipiul Hunedoara si in Orastie, la o serie de dezbateri publice.
In cadrul intalnirilor avute, Hegedüs Csilla le-a vorbit participantilor despre importanta patrimoniului mostenit. De asemenea, a subliniat faptul ca degradarea acestui patrimoniu poate fi oprita nu numai prin asigurarea de finantari necesare restaurarilor, ci si prin implicarea comunitatii care poate revitaliza aceste spatii care pot fi biserici, castele etc. „Trebuie sa avem grija de mostenirea culturala si sa o transmitem generatiilor urmatoare. Trebuie sa predam copiilor nostri convietuirea in spirit transilvan si sa-i implicam in ocrotirea patrimoniului din Transilvania, iar acest lucru se poate face cel mai bine prin folosirea acestor spatii si in lacasuri de cultura si educatie in care comunitatea sa organizeze evenimentele sale”, a mai spus Csilla Hegedüs.
Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, le-a atras atentia participantilor la dezbaterile publice asupra faptului ca programul intitulat „Protectorii patrimoniului – Infiaza un monument” este de inspiratie europeana, functionand cu succes inmulte tari europene, cum ar fi Marea Britanie, Germania etc. Winkler a dat exemplul redarii catre comunitatea clujeana a castelului Bánffy din Bontida, care a devenit un spatiu viu, ce gazduieste evenimente
culturale ale comunitatii, dar si de talie internationala, ultimul de acest gen fiind proiectia de filme in cadrul celei de a 11 editii a TIFF.
Programul „Protectorii patrimoniului – Infiaza un monument” se adreseaza cu precadere copiilor si tinerilor care sa fie educati in spiritul respectarii si protejarii patrimoniului mostenit. Practic, acestia ar urma sa fie atrasi in actiuni de munca voluntara in jurul monumentelor, in organizarea de evenimente culturale, dar si intr-un proces de formare de ghizi, toate acestea avand ca scop revitalizarea acestor spatii.
Carmen Cosman