Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi a fost audiata de judecatorii instantei supreme in dosarul in care Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie. Monica Ridzi a sustinut in fata magistratilor ca ea nu a semnat ordonantarile pentru evenimentele din 2 Mai.
La termenul de vineri, deputatul PDL Monica Iacob-Ridzi le-a explicat judecatorilor de la ICCJ modul in care era structurat la acea vreme ministerul pe care il conducea. Fostul ministru a spus ca a incercat pe cat posibil crearea unui sistem piramidal, pentru ca astfel mai multe persoane cu functii de conducere sa preia o parte din atributiile sale, mai ales ca in acea perioada ea a efectuat numeroase deplasari in tara si in strainatate in interes de promovare a ministerului.
Totusi, Monica Ridzi a precizat ca, la final, chestiunile importante legate de partea de buget si finantari erau supervizate si semnate de ea, in calitate de ministru, dar ordonantarile vizate de procurorii anticoruptie si pentru care ea a fost deferita justitiei nu poarta semnatura ei.
Deputatul hunedorean le-a indicat judecatorilor sa intrebe reprezentantii altor departamente de specialitate din cadrul ministrului in legatura cu aceasta situatie si a sustinut ca nu ea a fost initiatoarea ideii de externalizare a contractelor privind spectacolele organizate cu ocazia zilei de 2 Mai, ci ca aceasta idee i-a fost sugerata de reprezentantii compartimentelor de specialitate si de consiliera sa Ioana Elena Virsta. Dupa aceste declaratii, sedinta de judecata a fost intrerupta, iar judecatorii au hotarat ca fostul ministru al Tineretului si Sportului sa-si continue declaratia in data de 28 iunie.
In dosarul aflat pe rolul instantei supreme, Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.
Alaturi de Ridzi mai sunt judecate inca 11 persoane, printre care si angajati de la acea vreme ai MTS. Dosarul a fost instrumentat de DNA, iar procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment.
DNA mai arata ca fostul ministru al Tineretului si Sportului
a hotarat, tot in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.
Carmen Cosman