Deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi atrage atentia asupra abordãrii “absolut eronate” a Guvernului a perspective economice si sociale din Valea Jiului în contextual privatizãrii mineritului.
“Îmi este dat sã aflu cu stupoare cã intentiile guvernantilor nostri nu mai seamãnã deloc cu promisiunile fãcute, sub cuvânt de onoare, minerilor din Valea Jiului, în urmã cu doar câteva luni în urmã. Am primit, zilele trecute, din partea domnului ministru Constantin Nitã, ministrul Energiei, un rãspuns la interpelarea pe care i-am adresat-o pe tema solutiilor pe care Ministerul Energiei le are pentru activitatea minierã din Valea Jiului. Domnul ministru Nitã mã informeazã cã intentiile Ministerului Energiei în ceea ce priveste sectorul minier si energetic din Valea Jiului se rezumã la… vânzarea, în regim de urgentã a pachetului majoritar de actiuni de la Complexul Energetic Hunedoara !?!! Si, mai spune domnul ministru Nitã, cã acestea sunt prevederile Memorandumului cu FMI si Comisia Europeanã.
În rândul bravilor mineri din Valea Jiului, circulã o vorbã a cãrei valoare e mai presus decât orice. Ei, minerii, exclamã atunci când îsi fac unii altora promisiuni: “un om, o vorbã”! Iar aceastã sintagmã înseamnã pentru orice om cinstit, dar mai ales pentru minerii Vãii Jiului, dacã nu literã de lege, atunci în mod categoric un cuvânt de onoare ce se cere a fi respectat cu strictete”, spune deputatul Monica Iacob Ridzi.
Mai mult, deputatul Monica Iacob Ridzi spune cã atunci când actualii guvernanti au venit în Valea Jiului, în campanie electoralã, pentru a le cere votul lor de încredere, liderii politici le-au promis, sub cuvânt de onoare, cã vor avea grijã ca mineritul din aceastã zonã a tãrii nu doar sã continue, dar sã cunoascã si o dezvoltare pe baze economice sustinute de stat, dar în prezent situatia este cu totul alta, fapt care poate avea repercursiuni grave asupra zonei. “ Asumarea unei decizii privind privatizarea minelor si termocentralelor din cadrul CEH nu vã este impusã nici de FMI si nici de Comisia Europeanã. Dacã ati convenit însã o astfel de solutie cu organismele financiare internationale, înseamnã cã, fie nu vã pasã de soarta celor peste 9000 de salariati din sistemul termoenergetic al Vãii Jiului si de zecile de mii de oameni care, în Valea Jiului depind de aceastã activitate economicã, fie ati negociat prost. Ceea ce însã, în opinia mea, este si mai grav, este cã, propunând o astfel de solutie – despre care n-ati suflat nici un cuvât în campania electoralã – nu faceti altceva decât sã înselati încrederea oamenilor din Valea Jiului”, mai spune Monica Iacob Ridzi.
În opinia deputatului hunedorean existã multe alte solutii pentru revitalizarea sectorului minier si energetic, mult mai constructive si cu mai multe sorti de izbândã, decât abandonarea acestei activitãti si pasarea tuturor problemelor cãtre sectorul privat. “Dacã v-ar pãsa, câtusi de putin, de viitorul oamenilor din Valea Jiului, ati aborda problema industriei miniere si energetice cu responsabilitate, urmând modelul unor state europene care au gãsit solutii în aceastã directie. Exemplul Germaniei, al Poloniei sau al Cehiei sunt tot atâtea modele de succes care pot sã vã inspire”, declarã Monica Iacob Ridzi.
Si în ce priveste privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, care ar rezolva problema activitãtilor miniere si termoenergetice din Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi atrage atentia cã se va face o gravã eroare. “Ce investitor privat serios si-ar asuma, în acest moment, preluarea unui colos energetic de acest fel, în conditiile în care nici statul nu pare a gãsi solutiile cele mai bune pentru redresarea activitãtilor de productie din acest sector de activitate? Teamã îmi este cã o privatizare a Complexului Energetic Hunedoara (cu cele douã termocentrale si cele 4 exploatãri miniere din Valea Jiului la pachet) nu va însemna altceva decât drumul spre distrugerea definitivã a acestei importante constructii industriale. Pentru cã singura tentatie a oricãrui “investitor” privat spre acest domeniu nu ar putea fi, în acest moment, alta decât tãierea echipamentelor si utilajelor din termocentrale si din minele Vãii Jiului si vânzarea acestora la fier vechi”, aratã Monica Iacob Ridzi.
În acest context, Monica Iacob Ridzi i-a invitat pe membrii cabinetului Ponta sã reanalizeze abordarea strategiei guvernamentale privind perspectivele industriei miniere si termoenergetice din Valea Jiului, tinând cont în primul rând de latura socialã a acestora si sã renegociati, dacã trebuie, acest subiect, cu organismele financiare internationale. “Situatia minelor si termocentralelor din Valea Jiului si Deva nu trebuie sã devinã un fiasco, asa cum cei aproape 9000 de salariati de la acestei unitãti economice nu trebuie sã aibã soarta dramaticã si nemeritatã a celor de la Oltchim Rm. Vâlcea. Nu aveti dreptul de a lãsa pe drumuri atâtea mii de oameni si nici de a lãsa fãrã un suport salarial zeci de mii de familii, într-o zonã în care, de 20 de ani, statul nu a fost capabil cã creeze încã alternative la minerit si energie. (…) Trebuie doar vointã politicã pentru a fi aplicate si o atitudine corectã fatã de oamenii care nu asteaptã de la dumneavoastrã decât sã le fiti acei parteneri care-si respectã cuvântul dat. Asa cum ati promis înainte de alegeri”, a conchis Monica Iacob Ridzi.
Marius Mitrache