Deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi atrage atentia ministrului Daniel Chitoiu asupra efectului negativ pe care l-ar putea avea informatiile incorecte despre Compania Nationala a Huilei, pe care ministerul pe care il conduce le-a relatat recent. Potrivit deputatului Monica Iacob Ridzi, “ avand in vedere responsabilitatea asumata de Guvernul Romaniei prin acordul cu Fondul Monetar International, informatiile incorecte exprimate prin comunicatul de presa remis de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in data de 3 octombrie 2012 ar putea genera declansarea procedurii de infringement asupra statului roman, in sensul demararii  unui proces de verificare si suspendarea ajutorului de stat pe o perioada de 6 luni, ceea ce ar duce la blocarea activitatii miniere din Valea Jiului”.

“Domnule ministru, trebuie sa stiti ca pretul platit pe tona de huila in ultimii 22 de ani a fost intotdeauna sub costurile de productie, motiv pentru care statul roman a si subventionat aceasta industrie. Ajutorul de stat a reprezentat tocmai o modalitate de sustinere a industriei miniere, practica uzuala de altfel in statele Uniunii Europene. In acest sens exista regulamente ale Comisiei Europene, respectiv 1407/2002 si 787/2010, regulamente pe care este adevarat trebuia sa le respecte si statul roman.  In acest context, domnule ministru, inca din anul 2007, momentul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, statul roman s-a angajat ca prin acordarea subventiei sectorului carbune sa nu denatureze piata concurentiala din Uniunea Europeana, in sensul aplicarii Deciziei 1407/2002. Nerespectarea acesteia atrage dupa sine responsabilitatea integrala a tuturor guvernelor. Pe cale de consecinta, domnule ministru, orice comunicare institutionala de genul celei remise de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in data de 3 octombrie, poate genera, in afara cadrului politic pe care inteleg sa-l cultivati in aceasta perioada preelectorala, adevarate blocaje economice pe piata romaneasca ce risca sa culmineze in stoparea activitatii miniere din Valea Jiului”, arata Monica Iacob Ridzi intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Daniel Chitoiu.

In plus, Monica Iacob Ridzi ii solicita ministrului Daniel Chitoiu, tinand cont de faptul ca Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri are reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor si in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Huilei, sa prezentati opiniei publice masurile dispuse pentru eficientizarea activitatii grupului viabil din cadrul Companiei Nationale a Huilei, precum si daca a dispus comercializarea carbunelui la un pret egal cu pretul de cost, respectivcare este planul managerial al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri legat de Compania Nationala a Huilei Petrosani.

Compania Nationala a Huilei Petrosani, unitate aflata in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, este cel mai important agent economic din Valea Jiului in cadrul caruia lucreaza 7800 de angajati. Activitatea de exploatare a huilei din Valea Jiului a parcurs in ultimii ani un amplu proces de restructurare, la momentul anului 2012 aflandu-se intr-o faza importanta de reorganizare, ceea ce presupune separarea unitatilor viabile de cele neviabile.

Marius MITRACHE