Vremea Paștelui, și Săptămâna Patimilor Mântuitorului aduc cu ele bucuria Învierii și sărbătorea unui nou anotimp, al renașterii. Așa că momârlanii, localnicii din Valea Jiului, merg în cimitire și se pregătesc de nedei, acele petreceri câmpenești, ce au loc în fiecare comunitate, duminica, după Paște.
Un batic nou, frumos colorat, o ghirlandă de flori, o icoană și musai mormântul curățat. Asta fac în cimitirul de la Sălătruc toți localnicii autentici. Nu știu toți acest obicei și doar cei mai bătrâni mai privesc spre câte o cruce astfel împodobită arătând că așa fac momârlanii. Totul are loc la biserica de pe Sălătruc, aflată în curtea unui cimitir, pentru că așa făceau localnicii. Și asta transformă locul într-unul unic.
„E un obicei vechi. Acum, crucile se fac din marmură. Dar obiceiul vechi e cu baticuri și icoane și mai nimeni nu știe de unde e. Pe cine întrebi pe aici, nu știe nimeni. Eu am 72 de ani și tot așa a fost aici, în cimitir, la Sălătruc”
„Din bătrâni, curățăm acum mormintele, punem flori, puneam și baticuri, icoane și flori. și curățăm totul să fie reîmprospătarea pământului”
„Îi refacerea la viață, primăvara, cu flori, din iarnă. Nouă ne reînnoiește memoria strămoșilor noștri și e ca reîntoarcerea la viață, primăvară, dar și cu sufletul, că ne gândim la decedații noștri. Eu știu de la bunici. Ați văzut că nu pun baticuri simple, ci florale, să fie ceva viu. Se pune și la femei și la bărbați, ca să simbolizeze renașterea”
La biserica de la Sălătruc, o mică așezare aflată la poalele munților Parâng, la ieșirea spre Defileul Jiului, din Petroșani, localnicii participă dimineața, în Săptămâna Mare, la slujbe. Este un loc în care se adună cu toții, iar mai apoi, primenesc mormintele celor dragi, așa cum știu. Iar aici este cel mai vizibil obiceiul de împodobirea a crucilor, cu baticuri, icoane și coroane de flori.
„Este un obicei foarte frumos pe care momârlanii noștri dragi îl țin de foarte mulți ani. Încă de când eram și eu copil și cântam la biserică, îi vedeam cum se pregăteau pentru Sfânta Înviere, atât în biserică, la Sfânta Împărtășanie, dar și prin aranjarea mormintelor și împodobirea crucilor cu acele batice pe care le pun la cruci, cu gândul de a fi, la Înviere, și cei adormiți. Iată că suntem acum în Săptămâna cea Mare, când suntem chemați să fim împreună cu Dumnezeu și cu aproapele”, spune Andrei Mischie, preot Parohia Livezeni 1, Biserica Sf Gheorghe, Sălătruc.
Oamenii din Sălătruc, din timpuri pierdute în memorie, își fac crucile mormintelor din fier și le împodobesc cu baticuri noi, înflorate și icoane. Aproape în toate cimitirele, mormintele localnicilor se deosebesc pentru că au aceste însemne: un batic înflorat, o icoană înrămată și flori de plastic. Obiceiurile acestor oameni țin de viața în jurul bisericii, a cimitirului și tot aici este și locul în care au loc nedeile, acele mese câmpenești, pregătite de bărbați, cu precădere, într-o anumită perioadă, după Învierea Domnului.
Diana Mitrache