Momârlanii sunt gazde bune. Tocmai de aceea ne invită să le descoperim valorile și tradițiile. Momârlanii sunt o comunitate mică din România, o populație despre care se spune ca ar fi urmașii dacilor așezați în Valea Jiului. Numărul lor este estimat undeva între 10.000 și 20.000. Unii cercetători spun că termenul derivă din limba latină, de la momo (țăran) și lan (băștinaș).
Momârlanii își construiesc și acum casele la fel cum o făceau dacii, din bârne necioplite, încheiate la capete cu îmbucături de formă pătrată sau dreptunghiulară. Hainele de sărbători ale momârlanilor constau din pantaloni strâmți și cămașa până la genunchi. Această populație a păstrat o serie de practici precreștine, între care și obiceiul îngropatului morților în curtea de lângă casă. Obiceiul îngropării morților în grădina din apropierea casei își are rădăcinile în urmă cu mai bine de 500 de ani, când exista credința că morții, ca și viii, trebuie să se afle în apropierea familiei, chiar și după ce au trecut la cele sfinte. Astfel, ei puteau să aibă parte de liniște și să nu se transforme în ființe malefice, să nu devină strigoi sau moroi. Locul în care oamenii erau îngropați căpăta denumirea de „morminți de ogradă” sau „morminți de curte”. Printre sărbătorile specifice momârlanilor se numără Colindul pițărăilor și Nedeile.
”Consiliul Local al Orașului Petrila, Asociația Culturală Junii Petrileni, Centrul de Cultură și Artă Hunedoara organizează Festivalul Internaţional „Momârlanii, Gazde Bune”, 3 – 4 iunie 2023, în cadrul Zilelor orașului Petrila”, arată administrația locală de la Petrila.
Programul
festivalului:
– 3 iunie 2023, orele 17:00 – 19:00: Spectacole la scenă deschisă susținute de ansamblurile participante (scena amplasată la intersecția cu strada Minei);
– 4 iunie 2023, ora 13:00: PARADA PORTULUI POPULAR (Piața Grand Marr – Casa de Cultură);
– 4 iunie 2023, ora 14:00: Programele artistice susține de ansamblurile participante, decernarea trofeelor (scena amplasată la intersecția cu strada Minei).
Monika BACIU