A șa cu moții au o Lege a Moților, așa și momârlanii de la noi, din Valea Jiului cer o Lege a Momârlanilor. Denumirea și ideea s–a născut la Petroșani, iar cei din Consiliul Județean spun că nu au abandonat-o. Așa că au cerut implicarea parlamentarilor, că la ei este cheia.
Oamenii ce locuiesc în cătune și care au în proprietate păduri, nu își pot folosi lemnele căzute de la vânt, pentru foc. Asta pentru că, acum, conform legii, ei sunt considerați hoți pe proprietățile lor, dacă aduc lemnele căzute după furtună din pădurea proprie, dar nu obțin avizul pădurarului, un act absolut necesar.
Așa că au cerut ajutor la Consiliul Județean Hunedoara, care le cere parlamentarilor de la noi să se implice, mai ales că unul dintre ei este și fost jandarm. Este vorba despre Viorel Sălan, de la PSD.
„Nu este atributul nostru, dar nu vă ascund faptul că săptămâna trecută am vorbit cu dumenalui și a promis că face tot ce îi stă în putință, dar Parlamentul este cel care legiferează. În ceea ce ne privește pe noi, Consiliul Județean,
suntem alături de acești oameni, cu tot ce putem noi să facem pentru ei”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara .
Pădurarii sunt puțini și asta au recunoscut-o inclusiv reprezentanții Ocoaleleor și ai Direcției Silvice, în timp ce jandarmii, dacă e să aplice legea actuală, nu pot decât să amendeze oamenii care aduc lemne fără aviz.
Ori, ca să ia avize, un om trebuie să coboare din munte, după ce a strâns lemnele, să caute pădurarul, să primească aviz, să urce înapoi și, dacă mai găsește lemnele, să le coboare. E inutil spun oamenii care, deși nu au fost niciodată amendați, vor să facă totul legal. Tocmai de aceea, acum mingea este în terenul parlamentarilor ce pot avea o inițiativă legislativă în acest sens.
Președintele Klaus Iohannis a semnat în 16 ianuarie 2019 Decretul privind promulgarea legii ce le dă moților mai multe drepturi în Apuseni.
Diana Mitrache