Cea de a doua întâlnire din cadrul proiectului international Interreg Danube GeoTour a avut loc în perioada 20 – 23 septembrie 2017, în Austria. Întâlnirea a fost gãzduitã de Geoparcurile UNESCO Karawanken-Karavanke (geoparc transfrontalier la granita dintre Austria si Slovenia) si Styrian Eisenwurzen. La eveniment au participat 11 parteneri de proiect din 8 tãri dunãrene pe teritoriul cãrora activeazã structuri de tip geoparc. Din partea României, la întâlnire au participat reprezentanti ai Universitãtii din Bucuresti, partener în proiect, si ai Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO.
Întâlnirea a debutat în Geoparcul UNESCO Karawanken-Karavanke din zona Carintia, în sudul Austriei, cu un workshop desfãsurat în localitatea Zell/Sele. Principala temã de discutie a reprezentat-o schimbul de bune practici în interpretarea patrimoniului geologic (geointerpretare) între partenerii de proiect. În plus, participantii au putut vedea cum este aplicat conceptul de geointerpretare în cadrul Centrului de informare al Geoparcului din Bad Eisenkappel/Železna Kapla. Partea a doua a întâlnirii a fost gãzduitã de Geoparcul UNESCO Styrian Eisenwurzen, situat în inima Austriei.
În programul întâlnirii au fost incluse o vizitã la Spring Water Museum din localitatea Wildalpen si o aplicatie în teren la GeoVillage Gams ce a cuprins mai multe puncte de vizitare si de interpretare de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Styrian Eisenwurzen.
În cadrul întâlnirii, reprezentantii Universitãtii din Bucuresti, dr. Alexandru Andrãsanu si dr. Cristian Ciobanu, au definit conceptul de geoprodus si au fãcut propuneri prin care geoparcurile si geoprodusele pot fi aduse în atentia publicului printr-o abordare de tip gamification (explicarea unor notiuni complexe prin intermediul jocurilor).
Temele abordate de reprezentantii României au suscitat un interes ridicat din partea participantilor la întâlnire, iar dezvoltarea de geoproduse va fi si tema workshopului care va avea loc la cea de a treia întâlnire a partenerilor din proiect. Întâlnirea va fi gãzduitã de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO si se va desfãsura în perioada 12 – 15 februarie 2018, în orasul Hateg.
Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop, transformat într-o realã provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcurile din tãrile dunãrene”. Pe baza unei strategii comune, principalul rezultat al proiectului va fi consolidarea cooperãrii dintre regiunile si geoparcurile din tãrile aflate de-a lungul Dunãrii, prin promovare si dezvoltarea unor produse comune.
Acest proiect international a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija si reuneste parteneri din 11 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia si Franta) reunind geoparcuri, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiazã de sprijinul Retelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.
Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme).
Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour si http://www.hateggeoparc.ro/proiecte-si-programe/proiectul-danube-geotour/
Adina POPA