Turme de mistreți dau năvală în gospodăriile oamenilor din cartiere aflate în apropiere de Petroșani, La Dâlja Mică, săptămânal, turmele de mistreți strică tot, de la garduri, la culturi și pășuni, iar oamenii nu mai știu cui să se plângă. Animalele s-au înmulțit necontrolat și ajung să se hrănească cu ușurință din gospodăriile oamenilor.
„De ani de zile mă confrunt cu asta. Oriunde aș apela, nu ne bagă în seamă nimeni. Doar ne batjocoresc și consideră că e ceva normal. Apă uitați-vă aici!”, spune Ioan Alb, un localnic, disperat de pagubele pe care i le provoacă mistreții.


Omul a fost la birul de mediu și acolo nu a primit niciun răspuns. Cum nu a primit vreo speranță nici de la vânători. „La Mediu m-au întrebat de acte, de teren, dacă iau bani de la APIA. Nu i-a interesat nimic. Nouă ne sunt distruse izvoarele de mistreți, toate terenurile. Mai vine și ursul, dar pentru mistreți nu e valabil nici gardul electric, nimic. Cei de la filiala de vânători mi-au spus că ei nu mai vin să îi împuște că nu îl pot ține pentru ei. Iar între timp mistreții, vulpile și șacalii ne terorizează”, mai spune omul, care ne-a arătat urme ale trecerii animalelor prin curtea lui. Și să nu mai spună cât de groază le este tuturor că vor da nas în nas cu șacalii care scot zgomote terifiante toată noaptea, ori chiar cu ursul.
Oficialitățile spun că astfel de situații sunt frecvente și că omul trebuie să se adreseze primăriei.
„În acest caz, păgubiții trebuie să se adreseze primăriei, care convoacă o comisie de specialitate și, în funcție de valoarea stabilită, se acordă despăgubirile. În cazul în care daunele sunt produse de lup, urs, sau pisică sălbatică, despăgubirile se plătesc de AMP, iar dacă sunt produse de mistreți, căprior, vulpe, daunele se plătesc de către Garda Forestieră, dar primăria trebuie să știe cui trebuie să se adreseze oamenii”, a spus Georgeta Barabaș, șefa Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara.
Asta susține și fostul director al APIA Hunedoara, senatorul Călin Petru Marian, care crede că situația trebuie gestionată de autoritățile locale. „Numărul de mistreți a depășit mult pe cel optim. Cred că ar trebui să discute cu proprietarii fondurilor de vânătoare, pentru că dumnealor au o cotă prin care să fie extrași din acel fond”, a spus Călin Petru Marian, senator.
Cu legi alambicate și responsabilități pasa de la unii la alții, oamenii rămân fără culturi, pășunile sunt distruse, iar animalele lor nu mai au unde să pască.

Diana Mitrache