Mistreț, pe strada principală, la Lupeni

U n porc mistreț a fost surprins recent pe strada prin­cipală din municipiul Lupeni, de un localnic. Animalul se plimba nestingherit și s-a lăsat fotografiat, undeva în jurul orei 4 dimineața. Problema este că, numai în județul vecin Gorj sunt nu mai puțin de 25 de focare de pestă porcină.
Porcul mistreț a fost văzut în centrul municipiului, foarte aproape de sediul primăriei și al spitalului din localitate și circula pe trotuar. Omul care l-a surpins a postat imaginea pe rețelele de socializare, însă, prezența acestuia în zona populată poate fi un real pericol. Și asta pentru că județul Gorj se află pe locul al doilea la focare de pestă porcină africană, după Sibiu. În momentul de față sunt încă active la nivelul județului aproximativ 25 de focare de pestă porcină africană. Primele cazuri au apărut încă din anul 2017, dar au fost stinse 54 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației de la apariția bolii și până în momentul de față. De la prima semnalare a prezenței virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.733 de cazuri și la mistreți, în 41 de județe.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. Ultimele focare au fost depistate în Valea Jiului, la finele anului 2019 și în luna ianuarie 2020, când, în mai multe gospodării din Vulcan și Aninoasa a fost instituită carantina. Atunci, 4 porci mistreți au fost găsiți morți în zona Iscroni, aproape de Gambrinus și, în Valea Jiului au fost impuse măsuri sanitare la intrarea dinspre Petroșani în Defileul Jiului. Tot anul trecut am mai avut focare la Brad și în apropeiree de Vața de Jos.

Diana Mitrache

Advertisements