Gogosi electorale. Asta le serveste Mircia Muntean locuitorilor judetului Hunedoara, in incercarea de a castiga sefia Consiliului Judetean Hunedoara. Si, pentru ca in judet, lumea stie ca trebuie sa trieze spusele actualului primar, acesta a gasit o alta „rampa” pentru a-si promova ideile fanteziste si a apelat la presa centrala. Nu la cea quality, unde probabil ar fi prea scump pentru un interviu care sa-i promoveze imaginea, ci la presa „de nisa”, ca sa folosim un termen imprumutat din televiziune. Intr-un interviu gazduit de „Formula AS”, Mircia Muntean se lauda ca bugetul Devei este atat de indestulator incat ar putea sa dea bani si altora. Si asta fara sa se resimta. Vorbim despre un buget ametitor si despre sute de milioane de euro atrase pe proiectele finantate cu fonduri europene. „Trei mii de miliarde! Trei trilioane de lei vechi! Trei sute de milioane de lei noi. Avem bani sa dam si la altii, vorba ceea. Asa a ajuns Deva pe locul III pe tara la colectarea impozitelor si taxelor, dupa Ploiesti si Brasov. Adica, la un grad de colectare de pana la 110 – 112%! Preconizam 96% la inceputul anului, dar ajungem la 112%”, se lauda Muntean in interviul la care facem referire. Fara a nega informatiile furnizate de edil, nu putem, insa, sa nu ne intrebam de ce o primarie care are un buget de aproximativ 70 de milioane de euro, a fost nevoita sa se imprumute ca sa puna in aplicare cateva proiecte de investitii. Sa nu uitam ca, pentru creditele pe care le-a luat, bugetul Primariei Deva grevat de datorii de aproape 100 de milioane de lei, echivalentul a 22 de milioane de euro, suma care trebuie platita in 15 ani de acum incolo.
Istoria folosita in scop electoral
Iar printre proiectele cu care se mandreste Mircia Muntean este cel privitor la Cetatea Devei, a carei restaurare pare, in realitate, sa nu se mai termine.
„M-au interesat si atragerea turistilor, divertismentul. Degeaba se deschid o multime de restaurante, daca nu vin turistii. Iar turistii nu vin daca nu restaurezi monumentele istorice. Primul pas, era si normal, l-am facut cu privirea atintita spre cetatea devenita emblema Devei. Am construit cea mai mare si mai moderna telecabina din tara, un plan inclinat unic, aproape vertical, de fabricatie suedeza, cu ajutorul careia turistii pot ajunge sus, la cetate. Am declansat, in paralel, restaurarea cetatii cu bani europeni”.
Asta sustine edilul in acelasi interviu acordat recent. In realitate, insa, Primaria Deva pare incapabila sa finalizeze lucrarile de reabilitare a Cetatii Devei si sa-i redea stralucirea de odinioara, chiar daca proiectul este finantat din fonduri europene.
Cetatea Deva abia a scapat de schelele exterioare care ascundeau zidurile exterioare de ochii turistilor, dar pana la finalizarea proiectului mai este cale lunga, chiar daca, teoretic, ele trebuie terminate pana la finele acestui an. Administratia municipiului Deva a publicat de curand anuntul de intentie de organizare a licitatiei pentru incinta II si incinta III, asta dupa ce licitatia din toamna anului trecut s-a anulat. Mai mult, licitatia pentru incinta I s-a stopat si trebuie facuta din bani de la bugetul local. Proiectul de reabilitare a Cetatii Deva este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului“, iar termenul de implementare a acestuia este de 30 de luni de la data de 12.03.2010, adica toamna lui 2012. Valoarea totala
a proiectului este de 38.428.182,03 de lei, din care 25.325.368,34 de lei reprezinta finantare nerambursabila.
De la 500 la 5000…
Lasand la o parte cifrele reale, Mircia Muntean spune ca, pe langa cetate a “construit cel mai mare si mai modern complex de agrement, de tip aqualand, din tara, precum si unul dintre cele mai moderne patinoare acoperite. Au fost investitii care au adus si aduc in oras, la fiecare sfarsit de saptamana, peste 4000-5000 de turisti”. Unde sunt acesti turisti stie doar primarul. Datele oficiale arata ca, de la an la an, municipiul Deva este tot mai putin atragator din punct de vedere turistic, asta si pe fondul crizei. Daca in 2007, Deva gazduia 38.059 de persoane, in 2009, cifra a scazut la putin peste la 23.000, iar trendul a fost tot descendent. Ce inseamna 23.000 de turisti pe an? Nici 500 pe saptamana! In plus, sa nu uitam ca la o dezbatere publica organizata la finele lunii august 2011, chiar edilii din Deva s-au aratat ingrijorati de faptul ca a scazut numarul turistilor, precum si perioada de sedere a acestora in municipiul de la poalele Cetatii.
Carmen Cosman