Campania „Premiantii fãrã premii” continuã. Pentru urmãtoarea editie, care va avea loc în acest sfârsit de sãptãmânã, vã propunem sã ne vedem cu un om care a reusit sã facã din pasiunea sa un vehicul de promovare a judetului Hunedoara, sã punã în valoare potentialul turistic al acestei zone si sã confirme în acelasi timp la concursurile la care participã.
Despre Ordinul Arcasilor din Hunedoara se vorbeste în toatã tara si nu numai. Întâlnirea propusã este cu Mircea Domsa, sufletul ordinului din care fac parte arcasii hunedoreni.
Dacã ar aduce toate diplomele, medaliile, cupele si distinctiile în obiecte pe care le-au câstigat prin muncã, pasiune, dãruire si sacrificii, Arcasii Hunedoarei ar reusi sã acopere în întregime fatada statuii de „la cal”. Toti, fãrã exceptie, în cei sapte ani de când s-au reunit sub semnul arcului si sãgetilor au „tras tare” ca sã punã judetul Hunedoara pe harta arcãseascã a României. Si au reusit. Dacã deschizi discutia despre arc si sãgeatã cu oricare dintre ei, fetele li se lumineazã si pot sã te ducã lin în lumea lor, plinã de povesti frumoase. Ca orice pasionat, au avut de înfruntat cãlduri de peste 35 de grade si geruri de -15, ploi, noroaie, materiale grele si incomode, nepãsãri, ostilitãti si lipsa materialelor didactice, dar au biruit. Toti, fãrã exceptie, au fãcut sacrificii mari ca Ordinul Arcasilor Hunedoarei sã fie ceea ce este azi: una dintre emblemele Devei si Hunedoarei. Dar, întotdeauna, orice masinãrie are si un motor. Si dacã întrebi orice arcas din România, Bulgaria, Serbia, Ungaria si nu numai care este motorul OAH, ai primi un singur rãspuns: Mircea Domsa.
El este primul care a visat la asta, primul care a construit un arc, cel care a fost mereu nucleul actiunilor, de o efervescentã molipsitoare si de o modestie si simplitate tulburãtoare, activ din zori si pânã târziu în noapte, Mircea a reusit sã le facã pe toate: sã-si vadã de casã, familie si serviciu, iar pasiunea pentru arc s-o ducã la limita de sus: construieste arcuri, sãgeti, tolbe, echipamente specifice, inventeazã mereu tinte si le mecanizeazã – aici îl ajutã si profilul profesional, inginer fiind -, deseneazã sigle si embleme, organizeazã competitii nationale si internationale – Cupa „Ioan Corvin” de la Castelul Huniazilor a fost un vis al lui acum 7 ani, iar azi, la a 7-a editie, este una dintre cele mai dorite, asteptate si intesante competitii de arc din România -, participã la concursuri si urcã pe podium, într-un cuvânt: sufletul Ordinului Arcasilor Hunedoarei.
Pentru toate eforturile depuse de a-si vedea visul realizat, pentru modul în care a promovat valorile românesti, pentru modul în care a ales sã dea valoare locurilor în care trãieste, am ales sã-l invitãm pentru a-l cunoaste mai bine. Sâmbãtã, 09 Iunie 2018, ora 11.00, domnul Mircea Domsa vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã pentru strãdaniile pe care le face si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori, venind în Piata Victoriei, din Centrul Devei.
Dan Terteci