De o frumusete sãlbaticã si neatinsã de gloatã, dupã cum spun localnicii, zona montanã Cheile Butii din judetul Hunedoara este cel mai bun loc pentru o familie de a scãpa de aglomeratia marilor asezãri urbane, de aerul poluat si de zarva strãzii.
Cheile Butii, poarta de intrare în Muntii Retezat, este un loc putin frecventat de turistii autohtoni, dar foarte apreciat de cei din tãrile vestice, în special de cehi, nemti, olandezi sau unguri. Sãlbãticia zonei atrage doar turistii experimentati si pe iubitorii sporturilor extreme. Poate de aceea, la fiecare sfârsit de sãptãmânã, la Chei nu întâlnesti extrem de multi turisti.
Cheile Butii sunt situate pe flancul sudic al Muntilor Retezat, la iesirea din localitatea hunedoreanã Uricani din Valea Jiului, fiind sãpate în calcare ce vin din jurasic. Zonã încã poate fi consideratã virginã, iar acesta este si motivul pentru care este cãutatã an de an de cãtre turisti din vestul Europei.
Cheile reprezintã o succesiune de meandre încãtusate, iar versantii sunt foarte abrupti, cu înclinãri ce depãsesc 60 de grade, numai bune pentru alpinism. Totodatã, Cheile Butii oferã o retea largã de pesteri si izvoare, cascade si baraje naturale, care pot fi explorate doar sub îndrumarea si autorizarea unor speologi acreditati. Accesul în zonã se face pe Drumul National 66A ce pleacã din Petrosani pânã la Câmpul lui Neag, iar de aici, de-a lungul unui drum pietruit ce dateazã încã de pe vremea romanilor pãtrundem în Cheile Butii spre amonte. Cei care doresc sã zãboveascã în aceastã zonã ce strãjuieste Parcul National Retezat au mai multe alternative pentru adãpost. În zona Câmpul lui Neag, la distantã micã de Chei, au apãrut mai multe pensiuni care oferã conditii foarte bune de cazare, la preturi acceptabile.
Maximilian Gânju