Ministrul Energiei, Sebastian Burduja anunță că va fi posibilă alimentare cu gaze naturale a centralei termice de la Mintia. Acesta a semnat contractul pentru construirea conductei care va alimenta producătorul de energie. Defapt, una din condițiile puse de cumpărători a fost ca statul român să asigure logistica de transport a gazelor.
Centrala electrică de la Mintia poate beneficia de gaze naturale, necesare în procesul tehnologic. Acesata va fi cea mai performantă din Europa, cu o putere instalată de 1.700 MW, dar care ar putea fi gata peste doi ani.
Sebastian Burduja, ministrul energiei și Ion Sterian, director general al Transgaz, au semnat contractul de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în județul Hunedoara. Conducta va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici.
Proiectul are o valoare totală de aproape 300 de milioane de lei, iar valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 6.826.947 euro.
Conducta va traversa localitățile Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.
În plus, prin acest proiect vor fi create și 1.200 de locuri de muncă. Randamentul centralei electrice de la Mintia va fi de 64%..
Termocentrala de la Mintia a fost închisă din rațiuni economice, iar în aprilie 2024, Agenția de Protecție a Mediului, a semnat acordul de mediu cu Mass Global Energy Rom SRL pentru proiectul ce vizează „Construirea centralei electrice Mass Mintia”. Prin acest act, se impun condițiile necesare construirii noului obiectiv de producere a energiei electrice, folosind ca și combustibil gazul metan.
Două asocieri cu 11 firme luptă pentru un contract de aproape 280 de milioane
Două asocieri, compuse din 11 de firme, au depus oferte în cadrul licitației organizate de Transgaz pentru realizarea conductei de transport gaze naturale destinate alimentării CET Mintia, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.
Prima asociere este formată din firmele INSPET (Leader), MOLDOCOR, HABAU și GAZPET-INSTAL, iar a doua asociere include CIS GAZ (Leader) și IRIGC Intreprinderea de Reparații și Instalații Gaze și Construcții Impex S.R.L. În total, la realizarea acestui proiect participă 12 societăți.
Valoarea contractului este de 277.556.282,79 lei. Conducta propusă va urma traseul Hațeg – Băcia – Mintia și va traversa teritoriul administrativ al județului Hunedoara, incluzând următoarele unități administrativ-teritoriale: orașele Deva, Călan, Hunedoara și comunele Sântămărie-Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți și Vețel.
Diana Mitrache
Monika BACIU