Mintia este scoasă la vânzare, din nou, vineri

L icitația pentru vinderea termocentralei de la Mintia se reia în această săptămână. Este a doua oară când colosul industrial se scoate la vânzare de către administratorul judiciar, care vrea să o dea unei firme care să producă aici energie electrică. La licitația din 15 iulie, însă, nu s-a prezentat niciun cumpărător.

Vineri este ziua în care se încearcă din nou scoaterea la vânzare a Termocentralei care s-a desprins din Complexul Energetic Hunedoara. Este încă o încercare a celor de la Expert Insolvență, firma care gestionează insolvența de la CEH și care vrea să dea termocentrala unei firme capabile să producă acolo energie electrică.
Inițial, au fost cel puțin 3 firme care ar fi solicitat caietul de sarcini, dar se pare că niciuna nu s-a înscris la licitația din 15 iulie, care nu s-a mai ținut, ea fiid reprogramată vineri, 29 iulie. Termocenterala Mintia este scoasă la vâmzare la suma de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA. Aici vorbim de o vânzare în bloc, în ansamblu, de halda de steril, echipamente, instalații, barajul, termocentrala, iar acum mai rămân 3 seturi de licitații, până în luna august. Licitația va fi reluată în 29 iulie, 12 și apoi 26 august. Ministerul Energiei a impus cumpărătorului să realizeze acolo o nouă entitate energetică cu capacitatea de 800 MWatti, pe gaz metan, până la finele anului 2026.
Diana Mitrache