Premierul Mihai Tudose a afirmat, în scurta vizitã la Petrosani, cã vrea sã facã mineritul viabil si cã va deschide, sau redeschide unitãti miniere. Afirmatia a fost, însã, nuantatã de ministrul Energiei, care a precizat, mai exact, ce ar putea sã însemne asta.
„Putem sã rentabilizãm si sã accelerãm procesul de exploatare, în minele care sunt viabile economic si care au o rentabilitate mult mai bunã decât celelalte. Aici trebuie sã ne uitãm si la ratiunea economicã”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, care a venit la mina Uricani. De altfel, ministrul Toma Petcu a venit cu solutia potrivit cãreia se va face un studiu pe fiecare unitate minierã si acesta va da mãsura rentabilitãtii mineritului de huilã. Ministrul nu a precizat, însã, cine va face acest studiu. „A fost o afirmatie si a premierului, cã ne dorim dezvoltarea mineritului, dar aceasta trebuie sã se facã în mod profesionist si pe baza unor studii care sã ne arate ce potential avem, în functie de fiecare carierã, de zonã de exploatare si de tipul activitãtii. Institutii specializate ne vor spune care va fi strategia, pornind de la sigurantã si securitate, pânã la nivelul de eficientã economicã, predictibilitate, termene. Toate vor fi fãcute în baza unui studiu, ce va dura nu sãptãmâni, dar îl estimãm realizabil în câteva luni, care sã ne prezinte si vulnerabilitãti si perspective”, a completat ministrul.
Universitatea din Petrosani, prin specialistii sãi în geologie, are studii care aratã care sunt zãcãmintele si unde sunt ele pozitionate. Toate s-au fãcut prin prospectiuni miniere, care arãtau prin 2013-2014 cã, în perimetrele miniere active (Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan Paroseni, Lupeni, Uricani) erau imobilizate 94 mil. tone huilã ca „rezerve dovedite”, însã, ministrul Toma Petcu nu a precizat dacã li se va cere si lor pãrerea. Potrivit specialistilor de la catedra de Geologie a Universitãtii din Petrosani (vezi lucrarea http://www.igr.ro/pdfs/RJMDvol87_2014_nr1.pdf, pag 41), rezervele de cãrbuni erau estimate, în anul 2013, la 455.732 milioane de tone în perimetrele Lonea Pilier, Petrila Sud, Dâlja, Aninoasa, Valea de Brazi, Câmpul lui Neag, 240.699 milioane de tone se regãsesc la minele pe închidere Petrila, Paroseni si Uricani si 361.119 milioane de tone la minele Livezeni, Vulcan si Lupeni.
Diana Mitrache